Pokémon GO: Mi ez az őrület? Fertőző? Lehet-e, kell-e védekezni ellene?

Az Angry Birds megjelenése és hódítása óta nem okozott mobilos játék ekkora szenzációt, mint a Pokémon Go. 2016 július 6-ai indulása után pár nap alatt letarolta a fél világot. Ha még nem hallott róla, segítünk képbe kerülni.

pokemon_go_jatek

A témában érkező hírek címeit olvasva az emberiség pusztulását vizionáló zombi-apokalipszis, vagy földönkívüli-invázió témájú filmek képsorai tűnnek megelevenedni:

Majdnem tengerbe fulladt a Pokémont kergető magyar férfi

Rendőrautóba rohant autójával, mert vezetés közben vadászott Pokémonokra

Szarajevói Magyar Nagykövetség közleményt ad ki, mert félő, hogy aknamezőre tévednek a játékosok

Pokémont keresett, és emberi holttestet talált

Már az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is figyelmeztet a veszélyekre

Aztán van egy csomó csalódott ember, akik szerint a hanyatló nyugati civilizáció rég megérett a pusztulásra. Ők minden bizonnyal megerősítve érzik ezt az állításukat, amikor minden napra jut legalább egy ilyen hír:

Tűzoltók mentették meg a fán rekedt pokémonvadászt a temetőben

Pokémonvadászat szakította meg az amerikai külügy sajtótájékoztatóját

Két hét alatt 153 kilométert gyalogolt, hogy összegyűjtse az összes szörnyecskét, amelyek csak a mobiltelefon képernyőjén léteznek

Nem fogják kitalálni, mit csinál a férfi vajúdó felesége ágya mellett a szülőszobában

Hillary Clinton egy kampánygyűlését is a játékhoz igazítja

Vannak, akik nem veszik észre, hogy másik országba tévedtek, annyira belemerülnek a játékba

De talán mindennél jobban a illusztrálja a kialakult helyzetet, hogy a statisztikák szerint többen kerestek az interneten a pokémon szóra, mint a pornóra. Ez persze valószínűleg csak átmeneti állapot, de mivel korábban csak a brexit keresőszónak sikerült lenyomnia a pornót, így megfelelően érzékelteti a helyzet súlyosságát.


De pontosan mi ez a Pokémon GO-nak nevezett őrület?

 

LETÖLTÉS:Androidos telefonokra itt, iPhone-ra pedig itt.

A játék egy androidos telefonokra és iPhone-okra letölthető program (szoftver, applikáció, alkalmazás). Úgynevezett „kiterjesztett valóság” típusú játék, erről a fogalomról még sokat fogunk a jövőben hallani, érdemes megjegyezni (hívják még idegenül „AR”-nek is, ami az „augmented reality” kifejezés rövidítése). Az AR lényege, hogy a képernyőnkön – ez esetben a mobil telefonunk képernyőjén – megjelenő tartalom a telefon kameráján keresztül látható valóság és a szoftver által erre a képre rávetített elemek keveréke.

A Pokémon Go játékban az történik, hogy a mobilunk képernyőjén látható valós környezetünkben feltűnnek a Pokémon rajzfilmből ismerős mindenféle lények. Az alapvető cél, hogy ezekből a lényekből a játékos minél többet összegyűjtsön. Ehhez viszont ki kell mozdulni a szobából, mert a lényekért el kell gyalogolni. Hogy hol találhatók összegyűjthető lények azt szintén a játék részt képező térképen láthatjuk. Ez a videó jó bevezetés a témába:

Mitől más a “Pokémon-őrület”? Rosszabb vagy jobb, mint a 20-as évek vörös rúzs-, vagy a 30-as évek Monopoly-láza, vagy később  a frizbi-, a Beatle-, a Moncsicsi-, a Barbie-, a twist-, a lambada-, Star Wars figura-, a Game Boy-, a Rubikkocka-, a Sudoku-, az Angry Birds-mánia? Persze, hogy nem. Most is csak szórakozni, játszani szeretnénk, egy ötlet pedig jókor, jó helyen pattan ki valakinek a fejéből, plusz jön a média, aminek a szerepe nélkülözhetetlen a „fertőzés” gyors terjedéséhez (és adott esetben a hisztériakeltéshez). 

osszes_pokemon_listaA rajzfilmsorozatban összesen 729 db Pokémon létezik, a játékban egyelőre 151-et lehet összeszedni. A képre kattintva látható az összes összegyűjthető példány.

 

Miért épp most?

 

A Pokémon-láz nem most kezdődött, csak kiújult. A Pokémon a japán Nintendo cég médiaterméke, amelyet 1996-ban szabadítottak rá a világra. Eredetileg a Game Boy kézi játékkonzolra tervezett szerepjátékként indult. Mára a világ egyik legsikeresebb videojátékává vált. A Pokémon név alatt már készítettek többek közt rajzfilmet, mangát, gyűjthető kártyát, mozifilmeket is. A név szóösszerántás az angol „Pocket Monsters” (“zsebszörnyek”) szavakból.

A mostani sikernek több összetevője is van: egyrészt a már 20 éve létező “termék-univerzumra” épít. Az akkor tinédzser korú rajongók mára fizetőképes keresletet jelentő felnőttekké cseperedtek, és most mobillal hódolhatnak a szenvedélyüknek, méghozzá ingyen, bár a pár dolláros tranzakcióktól sem ijednek meg, hiszen már dolgoznak, keresnek. A másik titok a gyűjtőszenvedély kiaknázása, ami mindig bejön, illetve a fent említett kiterjesztett valóság, ami újszerű élményt hoz a keresgélős-gyűjtögetős játékokba.

Ha még többet szeretnél tudni a játékró, de kattints.Hogyan írjuk helyesen: rendőr vagy rendör? Hogyan írjuk helyesen: kín vagy kin? Hogyan írjuk helyesen: billentyű vagy billentyü? Mióta önálló település Balatonvilágos? Keresztrejtvény – 16.06.28. Ötöslottó nyerőszámok a 11. játékhéten 2016-ban Mikor van Nimród névnap? Sipos családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: szavanna vagy szavana? Hogyan írjuk helyesen: eddzen vagy edzzen?