Pokémon GO: Mi ez az őrület? Fertőző? Lehet-e, kell-e védekezni ellene?

Az Angry Birds megjelenése és hódítása óta nem okozott mobilos játék ekkora szenzációt, mint a Pokémon Go. 2016 július 6-ai indulása után pár nap alatt letarolta a fél világot. Ha még nem hallott róla, segítünk képbe kerülni.

pokemon_go_jatek

A témában érkező hírek címeit olvasva az emberiség pusztulását vizionáló zombi-apokalipszis, vagy földönkívüli-invázió témájú filmek képsorai tűnnek megelevenedni:

Majdnem tengerbe fulladt a Pokémont kergető magyar férfi

Rendőrautóba rohant autójával, mert vezetés közben vadászott Pokémonokra

Szarajevói Magyar Nagykövetség közleményt ad ki, mert félő, hogy aknamezőre tévednek a játékosok

Pokémont keresett, és emberi holttestet talált

Már az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is figyelmeztet a veszélyekre

Aztán van egy csomó csalódott ember, akik szerint a hanyatló nyugati civilizáció rég megérett a pusztulásra. Ők minden bizonnyal megerősítve érzik ezt az állításukat, amikor minden napra jut legalább egy ilyen hír:

Tűzoltók mentették meg a fán rekedt pokémonvadászt a temetőben

Pokémonvadászat szakította meg az amerikai külügy sajtótájékoztatóját

Két hét alatt 153 kilométert gyalogolt, hogy összegyűjtse az összes szörnyecskét, amelyek csak a mobiltelefon képernyőjén léteznek

Nem fogják kitalálni, mit csinál a férfi vajúdó felesége ágya mellett a szülőszobában

Hillary Clinton egy kampánygyűlését is a játékhoz igazítja

Vannak, akik nem veszik észre, hogy másik országba tévedtek, annyira belemerülnek a játékba

De talán mindennél jobban a illusztrálja a kialakult helyzetet, hogy a statisztikák szerint többen kerestek az interneten a pokémon szóra, mint a pornóra. Ez persze valószínűleg csak átmeneti állapot, de mivel korábban csak a brexit keresőszónak sikerült lenyomnia a pornót, így megfelelően érzékelteti a helyzet súlyosságát.


De pontosan mi ez a Pokémon GO-nak nevezett őrület?

 

LETÖLTÉS: Androidos telefonokra itt, iPhone-ra pedig itt.

A játék egy androidos telefonokra és iPhone-okra letölthető program (szoftver, applikáció, alkalmazás). Úgynevezett „kiterjesztett valóság” típusú játék, erről a fogalomról még sokat fogunk a jövőben hallani, érdemes megjegyezni (hívják még idegenül „AR”-nek is, ami az „augmented reality” kifejezés rövidítése). Az AR lényege, hogy a képernyőnkön – ez esetben a mobil telefonunk képernyőjén – megjelenő tartalom a telefon kameráján keresztül látható valóság és a szoftver által erre a képre rávetített elemek keveréke.

A Pokémon Go játékban az történik, hogy a mobilunk képernyőjén látható valós környezetünkben feltűnnek a Pokémon rajzfilmből ismerős mindenféle lények. Az alapvető cél, hogy ezekből a lényekből a játékos minél többet összegyűjtsön. Ehhez viszont ki kell mozdulni a szobából, mert a lényekért el kell gyalogolni. Hogy hol találhatók összegyűjthető lények azt szintén a játék részt képező térképen láthatjuk. Ez a videó jó bevezetés a témába:

Mitől más a “Pokémon-őrület”? Rosszabb vagy jobb, mint a 20-as évek vörös rúzs-, vagy a 30-as évek Monopoly-láza, vagy később  a frizbi-, a Beatle-, a Moncsicsi-, a Barbie-, a twist-, a lambada-, Star Wars figura-, a Game Boy-, a Rubikkocka-, a Sudoku-, az Angry Birds-mánia? Persze, hogy nem. Most is csak szórakozni, játszani szeretnénk, egy ötlet pedig jókor, jó helyen pattan ki valakinek a fejéből, plusz jön a média, aminek a szerepe nélkülözhetetlen a „fertőzés” gyors terjedéséhez (és adott esetben a hisztériakeltéshez). 

osszes_pokemon_listaA rajzfilmsorozatban összesen 729 db Pokémon létezik, a játékban egyelőre 151-et lehet összeszedni. A képre kattintva látható az összes összegyűjthető példány.

 

Miért épp most?

 

A Pokémon-láz nem most kezdődött, csak kiújult. A Pokémon a japán Nintendo cég médiaterméke, amelyet 1996-ban szabadítottak rá a világra. Eredetileg a Game Boy kézi játékkonzolra tervezett szerepjátékként indult. Mára a világ egyik legsikeresebb videojátékává vált. A Pokémon név alatt már készítettek többek közt rajzfilmet, mangát, gyűjthető kártyát, mozifilmeket is. A név szóösszerántás az angol „Pocket Monsters” (“zsebszörnyek”) szavakból.

A mostani sikernek több összetevője is van: egyrészt a már 20 éve létező “termék-univerzumra” épít. Az akkor tinédzser korú rajongók mára fizetőképes keresletet jelentő felnőttekké cseperedtek, és most mobillal hódolhatnak a szenvedélyüknek, méghozzá ingyen, bár a pár dolláros tranzakcióktól sem ijednek meg, hiszen már dolgoznak, keresnek. A másik titok a gyűjtőszenvedély kiaknázása, ami mindig bejön, illetve a fent említett kiterjesztett valóság, ami újszerű élményt hoz a keresgélős-gyűjtögetős játékokba.

Ha még többet szeretnél tudni a játékró, de kattints.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: járom vagy lyárom? Szilágyi családnév – mi az eredete, jelentése? Kerülhet valaki a mennyországba, ha hamvasztásos-szórásos temetést kap? Hogyan írjuk helyesen: búza vagy buza? Hogyan írjuk helyesen: kínoz vagy kinoz? Keresztrejtvény – 16.03.21. Szeptember 16. – miről nevezetes? December 25. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Szvsz, egy videó nem a benne hallható trágár kifejezések miatt lehet jó vagy népszerű, hanem a jól felépített, megtervezett tartalomhoz illő jól átgondolt narrátorszöveg közérthető prezentálása alapján. A trágárkodás csak az olcsó népszerűségnek ad otthont. A valódi értékhez ennél sokkal több kell. Jelen esetben a videó nem a laikusoknak készült, hanem a hozzáértőknek. Nekik pedig minek? A laikus megtudhatta, hogy mi vagy ki az a Pokémon, de nem kapott választ arra, hogy tulajdonképpen miért is kell vadászni azokat, van-e vmilyen tétje a dolognak? Honnan tudható meg, hogy hol találhatók a zsebszörnyecskék, vagy bárhol lehetnek, ahol futtatom a programot? Mit jelentenek az idegennyelvű kifejezések, vagy ha nem beszélek angolul, akkor nem is játszhatok? Az elfogásukhoz milyen lasztit kell dobni és a dobást hogyan kell kiváltani? Stb. Tudom, hogy ezek laikus kérdések, de ha már ismereteket akarunk terjeszteni, nem árt, ha alaposabban tesszük.