Október 15. – miről nevezetes?

A kézmosás világnapja, Nemzetközi gyalogló nap, A falusi nők világnapja, A fehér bot nemzetközi napja

Így október 15-én bőven van mire fordítani a figyelmünket. Azt gondolnánk, hogy a kézmosás egy olyan dolog, amiről nem szükséges beszélni, hiszen természetes. A valóság azonban azt mutatja az UNICEF felmérése szerint, hogy évente meghal 3 millió gyermek olyan fertőzés következtében, ami kézmosással megelőzhető lenne. Az elégtelen kézmosás szerepet játszik a hányás, hasmenés, nátha, influenza, ételmérgezés, de még akár a fertőző májgyulladás kialakulásában is. Mindössze 20 másodpercet vesz igénybe egy alapos kézmosás, és hozzájárulhatunk vele a magunk és környezetünk egészségének megőrzéséhez.

2000 óta már hatvan országban rendeznek közös gyaloglásokat októberben, hogy felhívják az emberek figyelmét erre a könnyen elérhető és megvalósítható mozgásformára. 2012-ben hazánkban is száz helyszínen került megrendezésre.

2000-ben vezették be Magyarországon a falusi nők világnapjának évenkénti megünneplését. Az ENSZ közgyűlése felismerte, hogy a vidéki nők helyzete nehéz, különösen a fejlődő országokban, egyben a vidéki szegénység felszámolását is célul tűzték ki.

A fehér bot nemzetközi napjának célja a figyelemfelhívás a látássérültekre, vakokra. A fehér bot az általuk használt eszköz, mely segíti őket az utcai közlekedésben, másrészt pedig megkülönböztető jelzésként is szolgál, embertársaik figyelmét hívja fel, hogy közlekedjenek körültekintőbben, segítőbben. Magyarországon nagyjából 45000 ember él vakként, vagy minimális látásmaradvánnyal. Többségük felnőtt korában veszítette el a látását, például cukorbetegség szövődményeként. Fontos tudnunk ezt a tényt, hiszen a II. típusú vagy időskori cukorbetegség kialakulása ellen mi magunk is nagyon sokat tehetünk, egészséges étkezéssel, rendszeres testmozgással, a testsúly megfelelő szinten tartásával.

Névnapok: Teréz, Aranka.

Ezen a napon született:

  • Evangelista Toricelli fizikus, matematikus 1608-ban.
  • Bakay Nándor szakíró, kötélgyáros 1833-ban.
  • Rudolf Péter színész 1959-ben.

Ezen a napon hunyt el:

  • Fejér Lipót matematikus 1959-ben.
  • Selye János belgyógyász, vegyész 1982-ben. A stressz kutatójaként lett világhírű.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Szeptember 14. – miről nevezetes? Mikor van Cirill és Metód névnap? Február 21. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: együtt vagy eggyüt? Mikor van Bódog névnap? Hogyan írjuk helyesen: játszani vagy jácani? Mikor van Róbert névnap? Mi az új típusú koronavírus-betegség (COVID-19)? Mikor van Marcella névnap? Keresztrejtvény – 16.06.15.