Mikor van nyári napforduló 2024-ben?
A nyári napforduló az északi féltekén a leghosszabb nappal és legrövidebb éjszaka időpontja, amikor a Nap a legmagasabb pontjára ér az égbolton. Ezen a napon a Nap a Ráktérítőn delel, ami 23,5 fokos északi szélességnél található. Ez a csillagászati nyár kezdete.

A nyári napforduló az év egyik legkülönlegesebb és legjelentősebb asztronómiai eseménye. Ez a nap az északi féltekén a leghosszabb nappal és legrövidebb éjszaka időpontja, amely általában június 20. és 22. között következik be. 

Mi az a nyári napforduló?

A napforduló olyan időpont az évben, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraival szemben. A nyári napforduló során az északi félteke a legjobban fordul a Nap felé, ezért a napsugarak meredekebb szögben érik a felszínt, ami hosszabb nappalokat eredményez. Ez a nap az év során a legmagasabb pontján áll a Nap az égen.

Ekkor kezdődik csillagászati értelemben a nyár. 

Mikor van 2024-ben a nyári napforduló?

2024-ben a nyári napforduló június 20-án van, helyi idő szerint 16:51-kor (EDT zónában), ami magyar idő szerint 22:51-korkövetkezik be​. 

Hogyan ünneplik a nyári napfordulót?

A nyári napforduló ünneplése világszerte különböző formákban zajlik.  Az emberiség története során a nyári napforduló számos kultúrában jelentős esemény volt. Sok ősi nép megfigyelte és megünnepelte ezt a napot. Az ókori Egyiptomban például a napforduló időpontja egybeesett a Nílus éves áradásával, ami a mezőgazdaság szempontjából létfontosságú volt.

Európában a kelta druidák tűzgyújtással ünnepelték a nyári napfordulót, hogy erőt és energiát merítsenek a Napból. Svédországban például a “Midsummer” ünnepségek során táncokkal és tábortüzekkel emlékeznek meg erről a napról. A híres Stonehenge kőtömbjei is úgy vannak elrendezve, hogy pontosan igazodjanak a napfordulókhoz, így itt gyűlnek össze az emberek ezen a napon, hogy megfigyeljék a napfelkeltét, amely a Heel Stone-nál jelenik meg​.  

Magyarországon is ünneplik a nyári napfordulót. Ilyenkor hagyományosan tüzeket gyújtanak, amelyek körül táncolnak, és különféle népi játékokat játszanak​. 

Ünneplők a nyári napforduló ünnepén a Stonehenge-nél
Résztvevők megérintik a sarokkövet (Heel Stone), a háttérben a többiek pedig a napfelkeltét figyelik, miközben a nyári napforduló pogány ünnepét ünneplik a dél-angliai Wiltshire-ben található Stonehenge-ben 2017. június 21-én.  Fotó: Afp

Hogyan működik a nyári napforduló?

A Föld forgástengelye 23,5 fokkal van megdöntve a keringési síkjához képest. Ez a dőlésszög az, ami az évszakokat okozza. A napfordulók és a napéjegyenlőségek azok a pontok az évben, amikor a Nap látszólagos pályája a legmagasabb vagy legalacsonyabb pontjára ér. A nyári napfordulókor a Nap a Rák-térítőnél delel (23,5° északi szélességnél), míg a téli napfordulókor a Bak-térítőnél (23,5° déli szélességnél).

A nyári napforduló asztronómiai érdekességei

Az asztronómusok számára a nyári napforduló különleges alkalom arra, hogy megfigyeljék a Nap mozgását és annak hatásait a Földre. Ezen a napon a Nap útja az égbolton a leghosszabb, és a nappali órák száma is maximális. Az északi sarkkörön túl, például Norvégiában és Alaszkában, a nap 24 órán át fent marad az égen, amit „éjféli nap” jelenségnek neveznek.

A nyári napforduló jelentősége a természetben

A természet is reagál a nyári napfordulóra. A növények intenzívebben fotoszintetizálnak, és sok állat ilyenkor hozza világra utódait, hogy a hosszú, meleg nappalokon elegendő élelemhez jussanak. A mezőgazdaságban is kiemelt időszak ez, hiszen a hosszú nappalok és a meleg időjárás kedvez a növények növekedésének és érésének.

Összegzés

A nyári napforduló nem csupán egy asztronómiai jelenség, hanem az emberiség kulturális örökségének is fontos része. Ünneplése és megfigyelése segít emlékeztetni minket arra, hogy milyen szoros kapcsolatban állunk a természettel és annak ciklusaival.