Honnan került a 620-as szám a “nem most jöttem a hathúszassal” kifejezésbe?

Vagy vonathoz, vagy buszhoz van köze.

 

IF

A “nem vagyok hülye (naiv, buta, tudatlan)” jelentésű szólás eredetére két hihető elmélet is van. A közös elem bennük, hogy a bárhonnan is jön a 620-as szám, a frázis alapja az az előítélet és rosszindulatú sztereotípia, mely szerint a vidéki ember műveletlen, tanulatlan, együgyű.

Az egyik vélekedés szerint a 6:20-as szám Pestre közlekedő vonatok érkezési idejére utal, amikor a fővárosi irodisták és egyéb “magasabban kvalifikált munkaerő” által lenézett fizikai munkásokat, piaci árusokat nagy számban szállító szerelvény begördült a pályaudvarra.

A másik elmélet a népszerű (1958 és 1972 között gyártott) Ikarus 620-as buszt tartja a szólás ihletőjének, amely szintén tömegével szállította országszerte a keményen dolgozó kisembereket.

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Egy négyszögöl hány négyzetméter? Mikor van Angelika névnap? Hogyan írjuk helyesen: mélyít vagy mélyit? Hogyan írjuk helyesen: hányj vagy hánny? Hogyan írjuk helyesen: gyanús vagy gyanus? November 27. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: bőrönd vagy börönd? Ki bérelhet földet? Hogyan írjuk helyesen: lejjebb vagy lejjeb? Miért kék az ég?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 2 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.