Honnan került a 620-as szám a "nem most jöttem a hathúszassal" kifejezésbe?

Vagy vonathoz, vagy buszhoz van köze.

 

IF

A “nem vagyok hülye (naiv, buta, tudatlan)” jelentésű szólás eredetére két hihető elmélet is van. A közös elem bennük, hogy a bárhonnan is jön a 620-as szám, a frázis alapja az az előítélet és rosszindulatú sztereotípia, mely szerint a vidéki ember műveletlen, tanulatlan, együgyű.

Az egyik vélekedés szerint a 6:20-as szám Pestre közlekedő vonatok érkezési idejére utal, amikor a fővárosi irodisták és egyéb “magasabban kvalifikált munkaerő” által lenézett fizikai munkásokat, piaci árusokat nagy számban szállító szerelvény begördült a pályaudvarra.

A másik elmélet a népszerű (1958 és 1972 között gyártott) Ikarus 620-as buszt tartja a szólás ihletőjének, amely szintén tömegével szállította országszerte a keményen dolgozó kisembereket.

 

Keresztrejtvény – 16.02.18. Csak a halálhírét keltették a busójárás sérültjének? Frissítve! Hogyan írjuk helyesen: rubrika vagy rublika? Hogyan írjuk helyesen: hokizik vagy hokízik? Hogyan írjuk helyesen: karvaly vagy karvaj? Mikor van halottak napja 2022-ben? Hogyan készítsünk ehető macskaalmot? Hogyan írjuk helyesen: ergonomikus vagy ergonómikus? Milyen módszerekkel távolíthatjuk el a kutya- vagy macskaszőrt a szőnyegről, bútorról vagy ruháról? Április 24. – miről nevezetes?