Mit jelent a II-es terrorfokozat Magyarországon?

Azt, hogy a belügyminiszter olyan információk birtokában van, amelyek Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utalnak, vagy Magyarországot fenyegető terrorcselekmény közvetlen bekövetkezésére utaló, konkrét információk állnak rendelkezésre. Ez a második legerősebb készültségi fokozat.

 

tekillusztr

2016.03.22-én összehangolt robbantás-sorozat volt Brüsszelben. A Belügyminisztérium emiatt II-es (magas) fokozatúra emelte a terrorkészültséget (a korábbi III-as szintről).

Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatása szerint a miniszterelnök döntött a terrorfokozat emeléséről. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek.

Hazánkban egy 2015 novemberi kormányhatározat szabályozza a terrorfenyegetettség és készültség szintjeit.

A kormányhatározat szerint a terrorfenyegetettség alapján készültségi fokozatokat rendelhet el a belügyminiszter saját hatáskörben, vagy a terrorellenes koordinációs bizottság kezdeményezésére. Az elrendeléshez, módosításhoz vagy megszüntetéshez szükség van a kormányon belül működő nemzetbiztonsági kabinet egyetértésére. Ha a különböző fokozatokról rendkívüli sürgősségről kell intézkedni, a nemzetbiztonsági kabinet egyetértése utólag is beszerezhető.

A II-es fokozat a gyakorlatban általánosságban azt jelenti, hogy fokozzák a rendőri jelenlétet a köztereken. Több rendőrre kell számítani a reptereken, a vasút- és metróállamosokon, a fontosabb közlekedési csomópontokon.

Megerősítik a fontosabb objektumok védelmét, például a nagykövetségekét. A laktanyák és a honvédségi objektumok környékén fegyveres szolgálatot látnak el a katonák.

Fokozzák a határellenőrzéseket. Növelik aktivitásukat a titkosszolgálatok.

A fokozatok

A fokozatok között a 4-es az alacsony fokozat. Ez akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk alapján az Európai Unió, illetve a NATO valamelyik tagállamában terrorcselekmény elkövetésének veszélye áll fenn.

A 3-as (közepes) fokozat akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak az EU illetve a NATO valamelyik tagállamában, vagy pedig ha valamelyik szomszédos államban terrorcselekményt követtek el.

A 2-es (magas) fokozatot akkor kell elrendelni, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk Magyarország konkrét veszélyeztetettségére utalnak, vagy Magyarországot fenyegető terrorcselekmény közvetlen bekövetkezésére utaló, konkrét információk állnak rendelkezésre.

Az 1-es, a legmagasabb (kritikus) fokozat rendelhető el, ha Magyarország területén vagy Magyarország területére is kiható, súlyos következményekkel járó terrorcselekményt követtek el, vagy pedig Magyarország területén olyan súlyos következményekkel járó egyéb esemény történik, amelynél felmerülhet a terrorizmussal való összefüggés – derül ki a hivatalos megfogalmazásból.

 

Terrorelhárítási Központ

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.06.03. Mennyi ideig tartott a világ leghosszabb vizelési ingere? Hogyan írjuk helyesen: pomponlány vagy pompomlány? Hogyan írjuk helyesen: egész szám vagy egészszám? Mikor van Kelemen névnap? Mikor van Antónia névnap? Hogyan írjuk helyesen: közbelép vagy közbe lép? Hogyan írjuk helyesen: fejés vagy felyés? Hogyan írjuk helyesen: rövid ujjú ing vagy rövidujjú? Március 28. – miről nevezetes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 2 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Nálunk már az egyes fokozat van érvényben /nem a kettes/ a határon. Ott már a páncélozott KATONAI járműveket is szögesdróttal védik, ami azt jelenti, hogy a személyzet is csak titkos bejáraton közelítheti meg. Ott pedig még csak terormigráns támadás várható.Ha így haladunk, Teljes el sötétítés /a fejekben/ és járkálási tilalom lép életbe.