Mióta van özvegyi nyugdíj?

1907 óta

ozvegy asszony temetoben

Az 1907. évi XIX. tc. 72. paragrafusa rendelkezett arról, hogy az özvegyen maradt nőt járadék illeti meg, ami az elhalt férje munkakeresetének 20%-a volt. Ezt az özvegy nő egészen haláláig kapta, vagy addig míg újból férjhez nem ment. Végkielégítésben részesítették akkor, ha férjhez ment, megkapta az elhalt férje keresetének 60%-át.

Az 1975. évi II. törvény szerint ideiglenes vagy állandó özvegyi nyugdíjat kaphatott a férj, a feleség, az elvált nő és az élettárs is. A törvény pontosan rendelkezett arról, hogy ennek mennyi az összege, annak függvényében, hogy az elhalt személy hány éves volt, mennyi ideig dolgozott. Újbóli házasságkötés esetén megszűnt az özvegyi nyugdíj folyósítása, de végkielégítést kérhetett az özvegy.

Jelenleg Magyarországon özvegyi nyugellátásra vagy özvegyi járadékra lehet jogosultságot szerezni, de nem mindkettőre egyidejűleg. Ha az elhunyt öregségi nyugdíjas volt, vagy a jogszabályban meghatározott szolgálati időt megszerezte, akkor az elhunyt személy házastársa, illetve meghatározott feltételek teljesülése esetén az élettársa vagy elvált házastársa is nyugellátásban részesülhet.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Kunigunda névnap? Hogyan írjuk helyesen: kis vagy kiss? Hogyan írjuk helyesen: gyújtós vagy gyujtós? Mikor van Dénes névnap? Mi a teendő kullancscsípés esetén? Hogyan írjuk helyesen: gulyás vagy gujás? Hogyan írjuk helyesen: én is vagy énis? Mikor van Auréliusz névnap? Agytorna 212. forduló Agytorna 70. forduló

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.