Mióta termesztenek hazánkban paprikát?

Az 1500-as évek végétől.

magyar paprika

A fűszerpaprika Brazíliából származik, első európai említése 1494-ből való. Hazánkban ott volt a legrégebben elterjedt, ahol a török hódoltság után bolgárok telepedtek meg. Általános használata a 19. századra tehető.
Paprikapálinka formájában megelőző gyógyszerként alkalmazták az 1831-es kolerajárvány idején. Ezután vált kereskedelmi cikké. Az 1890-es években pedig már Szentes környékén is termesztették nagyobb területen.
A paprika porrá törését Magyarországon alkalmazták, és tisztán, más fűszer nélkül, por alakban másutt nem terjedt el. Augusztus végén, szeptember elején lehetett szedni az érett paprikát. Amikor már eléggé megszikkadt, vastag tűvel madzagra fűzték. Az így elkészült füzéreket napon majd védett helyen szárították, ősszel, télen a kifűtött kemencébe is berakták. Végül porrá törték.
A fűszerpaprika hungarikum, C-vitamin tartalma magas. Két nagy paprikatermő terület alakult ki: Szegeden és Kalocsán. A magyar konyha, magyaros ételek nélkülözhetetlen alkotóeleme, jellegzetes színüket, ízüket adja meg.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: batthyányi vagy Batthyányi? Mikor van Hortenzia névnap? Mi a címe a képnek? Miért pózolnak ezek a gyönyörű nők ezzel a nagy szőrös állattal? Június 6. – miről nevezetes? Agytorna 133. forduló Hogyan írjuk helyesen: figyelemre méltó vagy figyelemreméltó? Mikor van Dominika névnap? Keresztrejtvény – 08.24. Hogyan írjuk helyesen: déjà vu vagy dezsavű?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.