Mióta tagja Magyarország a NATO-nak?

1999. március 12. óta

NATO

Ekkor vált Magyarország a NATO teljes jogú tagjává hivatalosan. Hamarosan szükség is volt a magyar segítségre, mert jugoszláviai légi műveletet indított a NATO a koszovói válság nyomán. Már a csatlakozás előtt rendszeresek voltak a kölcsönös magas rangú találkozások.

Már 1940 decemberében megszületett az a gondolat, hogy szükséges lenne egy atlanti biztonsági szövetség létrehozása. Ez tulajdonképpen egy olyan politikai, biztonsági és gazdasági kooperáció létrejöttét eredményezné, amely felölelné az észak-atlanti térséget. Ez nagyon újszerű gondolat volt ekkoriban. A gondolatot a világháború alatt nem követte tett, mert a mindennapi megoldandó feladatok nem hagytak rá időt. A brit és az amerikai külpolitikában egyre inkább felmerült, hogy problémás lesz a kapcsolat a Szovjetunióval.

1949. április 4-én aláírásra került az Észak-atlanti Szerződés (NAT). Az ezt követő években erre épült rá a NATO, vagyis az Észak-atlanti Szerződés Szervezete. A zajló események szükségessé tették a katonai erő létrehozását, amely az amerikai jelenlétre és globális fölényre épült.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: Hongkong vagy Hong-Kong? Hogyan írjuk helyesen: bolgár vagy bulgár? Hogyan töltsük a mobiltelefont vagy laptopot, hogy ne károsodjon a lítium ionos aksi? Mikor van Tihamér névnap? Keresztrejtvény – 16.06.08. Pálinkának az EU-ban hivatalosan csak Magyarországon készült szeszes italt lehet nevezni? Mikor van Júdás névnap? Hogyan írjuk helyesen: nem hiszem vagy nemhiszem? Mikor van Ágoston névnap? Hogyan írjuk helyesen: súlyos vagy sújos?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.