Mióta rendeznek paralimpiát?

1972 óta

1972-ben Heidelbergben rendeztek először olyan játékokat, amit Paralimpiának hívtak. A sérült emberek olimpiai részvétele azonban korábbi időkre nyúlik vissza.

1948-ban a Londoni Olimpia nyitónapján rendeztek először versenyeket kerekesszékes sportolóknak. Az igényt a második világháború gerincvelő sérült veteránjainak nagy száma jelentette. Arra, az akkoriban még újszerű gondolatra jutottak, hogy a sport kiválóan segíti elő a rehabilitációt. Sportoló siketek számára már 1888-ban alakult klub Berlinben.

Az igazi fordulópont az 1988-ban Szöulban rendezett olimpia volt. Ugyanis a Paralimpia ekkor egyenrangúvá vált az Olimpiai Játékokkal. 61 országból 3050 versenyző érkezett a megmérettetésre, bevezették a dopping vizsgálatot is. 2001-ben megállapodás született arról, hogy mindig két héttel a Nyári Olimpiai Játékok után, annak versenyhelyszínein megrendezésre kerül a Paralimpia.Mikor van Rodrigó névnap? Július 6. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: húz vagy huz? Április 15. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.04.19. Hogyan írjuk helyesen: Fertő tó vagy Fertő-tó? Hogyan írjuk helyesen: javítanivalók vagy javitanivalók? Hogyan írjuk helyesen: sűrít vagy sürít? Hogyan írjuk helyesen: én is vagy énis? Mióta divat a szőrtelenítés?