Mióta oltanak rubeola ellen?

1989 óta

rubeola rozsahimlo

Rubeola vagyis rózsahimlő ellen hazánkban 1989 óta használnak védőoltást. Magyarországon a hetvenes években évente átlagosan 40000 megbetegedés fordult elő, napjainkban pedig évente 50.

Legnagyobb problémát az okozhatja, ha egy várandós nő az első trimeszterben, vagyis az első tizenkét hétben kapja el a fertőzést. Ilyenkor csaknem mindig fertőződik a magzat is. Ez okozhat vetélést. Ha azonban megszületik a gyermek, akkor az esetek 25%-ban veleszületett (congenitalis) rubeola szindrómára lehet számítani. Elsősorban a szem, a szív és az idegrendszer károsodik ezekben az esetekben. Növekedési elmaradás, halláskárosodás is lehet a következmény. Átlagos felnőtt vagy gyermek esetében enyhe lefolyású betegség, apró kiütésekkel, esetleg tarkótáji nyirokcsomó duzzanattal, felnőtteknél ízületi gyulladás is előfordulhat.

A magyar gyerekek 15 hónaposan és 11 évesen, vagyis az általános iskola hatodik osztályában kapnak MMR védőoltást, ami a rubeola mellett a mumpsz és a kanyaró ellen is véd. Gyermekvállalás előtt álló nők oltása is megfontolandó.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.07.15. Hogyan írjuk helyesen: deformálódik vagy eldeformálódik? Hogyan írjuk helyesen: lepapíroz vagy lepapiroz? Hogyan írjuk helyesen: észrevettem vagy észre vettem? Hogyan írjuk helyesen: szelídít vagy szelidít? Mikor van Lili névnap? Keresztrejtvény – 11.03. Mikor van Orbán névnap? November 11. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.