Mióta létezik a Föld?

4,6 milliárd éve.

Fold bolygo

Földünk kialakulását az Ősrobbanás-elméletig vezethetjük vissza. 13-18 milliárd évvel ezelőtt a Világegyetem anyaga egy magas hőmérsékletű, nagy sűrűségű térrészbe volt összezsúfolva. Egy hatalmas robbanással kezdetét vehette az Univerzum kialakulása. A tágulás következtében csökkent a hőmérséklet és a sűrűség is. 1-2 milliárd évvel később a gravitáció hatására létrejöttek a galaxisok és galaxis halmazok. Naprendszerünk a bolygóival, köztük a Földünkkel, egy galaxison belüli sűrűsödés eredményeként alakult ki. Más elképzelések is léteznek a Világegyetem keletkezésére, de a legtöbb tudós elfogadja az Ősrobbanás elméletet.
Ide kapcsolódó izgalmas kérdés az is, hogy mikor jelent meg az élet a Földön. 3,5 milliárd évvel ezelőtt lehettek olyanok a körülmények, hogy erre sor kerülhetett. Ezt megelőzték a Föld ősidejében a meteoritok becsapódásai, amelyek a felszín megolvadását okozták, majd a meteoritok számának lanyhulásával egyre nagyobb kéregdarabok szilárdulhattak meg, aminek következtében a hőmérséklet csökkent.
Az őslégkör hűlése lehetőséget biztosított arra, hogy belőle lecsapódjon a vízgőz. Ebből születtek a Föld első óceánjai. Lemeztektonikai folyamatok is végbementek, melynek következményeként ősi kontinensek keletkeztek. A partszegélyi vizekben alakulhatott ki az élet. A légkörben ekkor még nem volt oxigén. A vizekben végbemenő vegyi folyamatok, vagyis a kémiai evolúció eredményeképpen létrejöttek az élethez nélkülözhetetlen óriásmolekulák.
3 milliárd évvel ezelőtt pedig már fotoszintetizáló kékmoszatok kezdték termelni a légköri oxigént.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: savanyúság vagy savanyuság? Mikor van Gyopár névnap? Keresztrejtvény – 16.09.16. Hogyan írjuk helyesen: kilátás vagy kílátás? Mi a címe a képnek? Mióta tagja Magyarország az Európai Uniónak? Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 08.25. Mikor van Gergely névnap? Hogyan írjuk helyesen: Szelidi-tó vagy Szeliditó?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.