Mióta létezik a Föld?

4,6 milliárd éve.

Fold bolygo

Földünk kialakulását az Ősrobbanás-elméletig vezethetjük vissza. 13-18 milliárd évvel ezelőtt a Világegyetem anyaga egy magas hőmérsékletű, nagy sűrűségű térrészbe volt összezsúfolva. Egy hatalmas robbanással kezdetét vehette az Univerzum kialakulása. A tágulás következtében csökkent a hőmérséklet és a sűrűség is. 1-2 milliárd évvel később a gravitáció hatására létrejöttek a galaxisok és galaxis halmazok. Naprendszerünk a bolygóival, köztük a Földünkkel, egy galaxison belüli sűrűsödés eredményeként alakult ki. Más elképzelések is léteznek a Világegyetem keletkezésére, de a legtöbb tudós elfogadja az Ősrobbanás elméletet.
Ide kapcsolódó izgalmas kérdés az is, hogy mikor jelent meg az élet a Földön. 3,5 milliárd évvel ezelőtt lehettek olyanok a körülmények, hogy erre sor kerülhetett. Ezt megelőzték a Föld ősidejében a meteoritok becsapódásai, amelyek a felszín megolvadását okozták, majd a meteoritok számának lanyhulásával egyre nagyobb kéregdarabok szilárdulhattak meg, aminek következtében a hőmérséklet csökkent.
Az őslégkör hűlése lehetőséget biztosított arra, hogy belőle lecsapódjon a vízgőz. Ebből születtek a Föld első óceánjai. Lemeztektonikai folyamatok is végbementek, melynek következményeként ősi kontinensek keletkeztek. A partszegélyi vizekben alakulhatott ki az élet. A légkörben ekkor még nem volt oxigén. A vizekben végbemenő vegyi folyamatok, vagyis a kémiai evolúció eredményeképpen létrejöttek az élethez nélkülözhetetlen óriásmolekulák.
3 milliárd évvel ezelőtt pedig már fotoszintetizáló kékmoszatok kezdték termelni a légköri oxigént.