Mióta kötelező a nyelvvizsga a diplomához?

1996 óta

idegen nyelv

A harmadik év végéig kell az alapszakokon egy középfokú nyelvvizsgát tenni. Mesterképzésben akár felsőfokú nyelvvizsgát is kérhetnek vagy szakmai bizonyítványt. A képzési területektől függően ez változhat. A záróvizsgának csak az abszulotórium az előfeltétele, így nem kérheti az intézmény a nyelvvizsga bizonyítvány bemutatását.

2016-tól középfokú, komplex nyelvvizsgát akartak kérni a felsőoktatási felvételi részeként, de ezt az elképzelést végül nem vezették be. A Kaposvári Egyetem végzős hallgatóinak 50%-a a nyelvvizsga hiánya miatt nem veheti át a diplomáját.

A főiskolák, egyetemek feladatai közé nem tartozik a nyelvtanítás a hallgatók számára, ez a közoktatás dolga. Vagyis a nyelvtudás tulajdonképpen felvételi követelmény, ahogyan az néhány szakon teljesül is. Az idegen nyelvi érettségi kötelező, és a középiskolákban két nyelvet is tanulnak a diákok. A magántanár és a nyelvtanfolyamok meglehetősen drágák.

A népszerű angol, német, francia és spanyol nyelvek mellett megjelent az eszperantó és a lovári is, hiszen ezekből a nyelvekből megszerzett bizonyítványt is elfogadják. Egyes vélekedések szerint ezeket a nyelveket könnyebb elsajátítani. A későbbiekben azonban felmerülhet az a kérdés, hogy a munkavállalásnál vajon nem hátrány-e, ha nem jól használható világnyelvet választanak a majdani álláskeresők.

A nyelvvizsga bizonyítvány megszerzésében illegális módszerekkel is próbálkoznak, például mást küldenek maguk helyett vizsgázni, vagy az interneten szereznek be hamis okmányt.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: impulzus vagy inpulzus? Agytorna 186. forduló Mikor van Helén névnap? Hogyan írjuk helyesen: előtt vagy elött? Hogyan írjuk helyesen: intelligencia vagy inteligencia? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: Amerikai Egyesült Államok vagy Egyesült Államok? Hogyan írjuk helyesen: együtt vagy együtt? Október 7. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: invesztál vagy beinvesztál?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.