Mióta jelképünk a nemzeti színű zászló?

1848 óta

Halaszbastya magyar zaszlo

Az 1848. évi XXI. törvénycikk szól a nemzeti lobogóról és a címerről. A Nemzeti zászló Magyarország egyik nemzeti jelképe, a Himnusz, a Szent Korona és Magyarország címere mellett. Valamint a Magyar Köztársaságnak hivatalos állami jelképe.

Három egyenlő szélességű vízszintes sávból áll, melyek piros, fehér, zöld színűek. Ezt az 1990. évi XL. törvény írja le. A XIX. századi romantikus értelmezés szerint a színek fentről lefelé haladva az erőt, a hűséget és a reményt szimbolizálják.

Az Országház előtt katonai tiszteletadással fel kell vonni a nemzeti ünnepeken. Meghatározott középületeken, illetve középületek előtt állandóan felvont vagy kitűzött zászlónak lennie kell. Nemzeti jelképeinket büntetőjogi védelem illeti meg.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: Árpád híd vagy Árpádhíd? Hogyan írjuk helyesen: gyújtós vagy gyujtós? Melyek a leggyakoribb családnévként előforduló foglalkozások Európában? Hogyan írjuk helyesen: művészet vagy müvészet? Budai családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: Firefoxszal vagy Firefoxal? A türelmi idő meddig tart az új megyei autópálya matrica vásárlás kapcsán? Mikor van Linda névnap? Hogyan írjuk helyesen: pomponlány vagy pompomlány? Agytorna 17. forduló: Láttam már valahol…

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.