Mióta használunk sót?

Az újkőkor óta.

so

Az újkőkorban a sót a tengerek vagy sós tavak, források vizéből lepárlással nyerték. A földfelszín kétharmad részét tenger borítja, 1 liter vízben 35 gramm só található. A szárazföldeken is sok száz négyzetméter területet foglal el a só. Ezek a telepek a felszínre bukkanhatnak, ha a felette lévő földréteget lemossa a víz. Erdélyben és Spanyolországban ez így történt.
A bronzkorszakban már megindult a kősó fejtése. Hallstatt volt a világ első ismert sóbányája. A bányászok számára nagyon jó üzletnek bizonyult a só eladása.
A kereskedelem megindulásakor nagyon fontos terméknek számított, az ókorban, de még az újkorban is gyakran királyi monopólium volt.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Viktor névnap? Hogyan írjuk helyesen: söntés vagy sőntés? Hogyan írjuk helyesen: elvihetem-e vagy el-e vihetem? Mikor van Szidónia névnap? Barna családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: amiatt vagy ammiatt? Mikor van Bernadett névnap? Hogyan írjuk helyesen: akkor sem vagy akkorsem? Keresztrejtvény – 07.30. Hogyan írjuk helyesen: síelés vagy sielés?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.