Mióta használunk sót?

Az újkőkor óta.

so

Az újkőkorban a sót a tengerek vagy sós tavak, források vizéből lepárlással nyerték. A földfelszín kétharmad részét tenger borítja, 1 liter vízben 35 gramm só található. A szárazföldeken is sok száz négyzetméter területet foglal el a só. Ezek a telepek a felszínre bukkanhatnak, ha a felette lévő földréteget lemossa a víz. Erdélyben és Spanyolországban ez így történt.
A bronzkorszakban már megindult a kősó fejtése. Hallstatt volt a világ első ismert sóbányája. A bányászok számára nagyon jó üzletnek bizonyult a só eladása.
A kereskedelem megindulásakor nagyon fontos terméknek számított, az ókorban, de még az újkorban is gyakran királyi monopólium volt.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 16.01.15. Hogyan írjuk helyesen: ómega vagy omega? Hogyan írjuk helyesen: Strasbourg vagy Strasburg? Agytorna 30. forduló: mi van a képen? Mi köze van a plátói szerelemnek Platón “magánéletéhez”? Illem: hogy helyezzük el az evőeszközöket? Hogyan írjuk helyesen: degradál vagy ledegradál? Hogyan írjuk helyesen: ez idő tájt vagy ezidő tájt? Keresztrejtvény – 11.30.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.