Mióta használjuk az internetet (Internetet)?

1973 óta

 

bitek

Kialakulása folyamatos volt, nehéz egy pontos időpontot megtalálni hozzá. Az biztos, hogy az 1960-as évekre nyúlik vissza a kezdete. 1969-ben hozták létre az ARPAnetet, ami egy telefonvonalon működő, csomagkapcsolt hálózat volt. Ezt megelőzte 1957-ben a Szputnyik kilövése, ami a világ első műholdja. Az Arpanet hálózathoz egyre többen kapcsolódtak, elsősorban oktatási – és kutatási intézmények, valamint más hálózatok is. Nagy méretű kereskedelmi központok is elérhetővé váltak az Interneten keresztül. 1990-ben befejeződött az ARPAnet működése.

1992. fontos mérföldkő volt a töretlen fejlődésben, ugyanis ekkor jelent meg a World Wide Web, amely lehetőséget biztosított információk közlésére, szórakoztatásra, üzleti tevékenységre is.

1995-ben magyar kormányzati szervek is megjelennek on-line formában. Ebben az évben a www szolgáltatás már fontosabbá válik az FTP-nél. 2001-től Magyarországon is egyre szélesebb körben elérhető az internet. 2002-ben már az ISDN és ADSL is megjelenik, amik jelentősen növelik a sebességet. 2003-tól az árak is egyre olcsóbbak. 2004. februárban megalapítják a Facebookot.

2008-ban a mobilinternetezés is megfizethetőbbé válik. A laptopok ára csökken, bár még nem elég olcsóak. 2011. pedig az okostelefonok és a táblagépek éve.

Kérdéses lehetett korábban az is, hogy vajon internet vagy Internet a helyes írásmód. 2004-ben az Osiris kiadónál megjelent, Helyesírás kötet már csak a kisbetűs változatot tartalmazza, hiszen a szövegkörnyezetekből az derül ki, hogy ’világméretű, számítógépek közvetítette távközlési rendszer’ értelemben használjuk ezt a szót, ez esetben pedig köznév, nem tulajdonnév, tehát a kis kezdőbetű a helyes.