Mióta díszítünk karácsonyfát?

1536 óta

karacsonyfa

A legenda szerint Luther Márton ebben az évben állított először karácsonyfát a gyermekeinek.

Egy polgár feljegyzései szerint 1605-ben Strasbourgban elterjedt a díszített fenyőfa állítás. A fákon gyümölcsök, papírkivágások, édességek pompáztak.

A német hiedelemvilág egyik elképzelése szerint a téli napforduló idején a halottak szellemei kiszabadulnak. Előlük úgy menekülhettek meg az emberek, ha az örökzöld fák alá húzódtak.

Magyarországon Brunszvik Teréz nevéhez fűződik az első karácsonyfa-állítás. Feljegyzések szerint a grófnő, aki a magyarországi óvodák megalapítója volt, 1824-ben, Martonvásáron állította fel az első magyar karácsonyfát.

A pogány hagyományokban a házat kívül-belül örökzöld ágakkal díszítették, aranyozott diót, almát, mézesbábot akasztottak rá.

A fán látható girland a paradicsomi kígyót jelképezi, az alma, később az üveggömbök pedig a tudás fájáról szakított gyümölcsre emlékeztetnek. A gyertyák a fény vagy Jézus szimbólumai.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Agytorna 76. forduló Mikor van Emánuel névnap? Váradi családnév – mi az eredete, jelentése? Mi a címe a képnek? Melyek a legnépszerűbb pécsi magánrendelések? Keresztrejtvény – 16.11.06. Hogyan írjuk helyesen: ifjúság vagy ifjuság? Melyek a finnugor eredetű magyar szavak? Agytorna 7. forduló: mi van a képen? Hogyan írjuk helyesen: naivan vagy naívan?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.