Mióta díszítünk karácsonyfát?

1536 óta

karacsonyfa

A legenda szerint Luther Márton ebben az évben állított először karácsonyfát a gyermekeinek.

Egy polgár feljegyzései szerint 1605-ben Strasbourgban elterjedt a díszített fenyőfa állítás. A fákon gyümölcsök, papírkivágások, édességek pompáztak.

A német hiedelemvilág egyik elképzelése szerint a téli napforduló idején a halottak szellemei kiszabadulnak. Előlük úgy menekülhettek meg az emberek, ha az örökzöld fák alá húzódtak.

Magyarországon Brunszvik Teréz nevéhez fűződik az első karácsonyfa-állítás. Feljegyzések szerint a grófnő, aki a magyarországi óvodák megalapítója volt, 1824-ben, Martonvásáron állította fel az első magyar karácsonyfát.

A pogány hagyományokban a házat kívül-belül örökzöld ágakkal díszítették, aranyozott diót, almát, mézesbábot akasztottak rá.

A fán látható girland a paradicsomi kígyót jelképezi, az alma, később az üveggömbök pedig a tudás fájáról szakított gyümölcsre emlékeztetnek. A gyertyák a fény vagy Jézus szimbólumai.Hogyan írjuk helyesen: csuszamlik vagy csúszamlik? Mikor van Adelaida névnap? November 6. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: emiatt vagy emmiatt? Hogyan írjuk helyesen: rubrika vagy rublika? Mikor van Liliána névnap? Keresztrejtvény – 16.09.09. Mi az a „rossz” koleszterin? Keresztrejtvény – 16.03.22. Melyik magyar bizonyította be Einstein elméletét?