Mióta díszítünk karácsonyfát?

1536 óta

karacsonyfa

A legenda szerint Luther Márton ebben az évben állított először karácsonyfát a gyermekeinek.

Egy polgár feljegyzései szerint 1605-ben Strasbourgban elterjedt a díszített fenyőfa állítás. A fákon gyümölcsök, papírkivágások, édességek pompáztak.

A német hiedelemvilág egyik elképzelése szerint a téli napforduló idején a halottak szellemei kiszabadulnak. Előlük úgy menekülhettek meg az emberek, ha az örökzöld fák alá húzódtak.

Magyarországon Brunszvik Teréz nevéhez fűződik az első karácsonyfa-állítás. Feljegyzések szerint a grófnő, aki a magyarországi óvodák megalapítója volt, 1824-ben, Martonvásáron állította fel az első magyar karácsonyfát.

A pogány hagyományokban a házat kívül-belül örökzöld ágakkal díszítették, aranyozott diót, almát, mézesbábot akasztottak rá.

A fán látható girland a paradicsomi kígyót jelképezi, az alma, később az üveggömbök pedig a tudás fájáról szakított gyümölcsre emlékeztetnek. A gyertyák a fény vagy Jézus szimbólumai.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: öldöklés vagy őldöklés? Keresztrejtvény – 10.20. Mikor van Szeréna névnap? Ötöslottó nyerőszámok a 15. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: hosszú szárú vagy hosszúszárú? Hogyan írjuk helyesen: déjà vu vagy déjá vu? Keresztrejtvény – 10.14. Agytorna 134. forduló Hogyan írjuk helyesen: majonéz vagy malyonéz? Hogyan írjuk helyesen: pompon vagy pompom?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.