Milyen nevet adhatok a gyereknek?

Itt van az összes hivatalos fiú és lány utónév.

babaanya 

2009 óta havonta frissül a hivatalos, az MTA Nyelvtudományi Intézete által jóváhagyott utónév-jegyzék. A legújabb, 2015. szeptemberi változatban ismét vannak érdekességek. Ha nem lennének külön táblázatba sorolva, nem biztos, hogy rájönnénk, férfi vagy női névről van éppen szó.

A fiúknál jelenleg a Bence, a Máté és a Levente, míg a lányoknál az Anna, a Hanna és a Jázmin a legnépszerűbb nevek.

Az összes fiú nevet itt találjátok, az összes lány nevet pedig itt.

Szigorú jogszabályok alapján döntik el, melyik név mehet és melyik nem. Az egyik fő kritérium például az, hogy legyen egyértelmű, női vagy férfi utónévről beszélünk, de azt is latba vetik, hogy viselőjét – főként gyerekként – ne lehessen csúfolni. Ugyanakkor nem támogatják, hogy földrajzi névként, márkanévként és művésznévként használatos alakok kánonba kerülését, valamint fontos szabály, hogy a neveket mindig a köznyelvi kiejtés alapján, a helyesírás szabályai szerint jegyezzék be. 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mióta önálló település Balatonvilágos? Hogyan írjuk helyesen: demokrácia vagy demókrácia? Hogyan írjuk helyesen: készít vagy készit? Agytorna 149. forduló Fülöp családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: elkötelez vagy elkőtelez? Hogyan írjuk helyesen: fűtött vagy fütött? Hogyan írjuk helyesen: kitűnő vagy kitünő? Mikor lesz síszünet az iskolákban 2015-ben Magyarországon? Mikor van Iréneusz névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.