Milyen gyümölcs használ savtúltengés, gyomorégés ellen?

A citrom

 

savtultenges_gyomoreges_reflux_lugosito_citrom

Savanyú íze miatt meglepő lehet, hogy az egyik legjobb természetes lúgosító táplálék a citrom, ami nem mellesleg az egyik legjobb C-vitamin forrás is.

Javasolt kúra szerűen fogyasztani egy-két héten keresztül, aztán pár hetet kihagyni, de van, aki hosszabb időn keresztül veszi magához. Érdemes éhgyomorra kb fél órával evés előtt egy fél vagy egész citrom levét kifacsarni és egy húzásra lenyelni, majd pár korty vízzel leöblíteni, így nem kínozzuk magunkat a savanyúságával.

Persze, aki komolyabb gyomorsav problémával küzd, annak érdemes ennél is többet tennie az egészségéért, és megfogadni az alábbi tanácsokat, amennyire életvitele ezt lehetővé teszi.

  • Együnk naponta többször keveset, ne terheljük a gyomrunkat nagy mennyiségű ennivalóval.
  • Alaposan rágjuk meg, amit eszünk, ne faljunk.
  • Vacsorázzunk korán, elalvás előtt 3-4 órával.
  • Csökkentsük a savasító ételek/italok fogyasztását (kávé, fekete tea, csoki, édesség, cukor, fűszeres és zsíros, finomliszttel készült ételek).
  • Nem könnyű a rohanó világban, de próbáljuk csökkenteni a bennünket terhelő stresszt. Ennek jó módja lehet a rendszeres testmozgás.

Természetesen érdemes, ill. súlyosabb tünetek esetén kimondottan javasolt orvossal is konzultálni a problémánkról. A savtúltengést, refluxot ha csak ritkán jelentkezik, nem nagyon súlyosak a tünetei, könnyű elhanyagolni, de később komolyabb problémákhoz vezethet. Ha még nem feltétlenül szükséges gyógyszeres kezelés, kísérletezhetünk természetes megoldásokkal is, például az emésztést segítő, savsemlegesítő, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövényekből készült teákkal (angelika, kamilla, bojtorjángyökér, pitypanggyökér, cikória, ezerjófű, fekete üröm, kakukkfű).