Milyen gyakori az áramlopás?

A világ áramszolgáltatói számára óriási kihívás az áramlopás. Magyarországon is sokmilliárdos “biznisz”.

Áramlopás

Indiában az áram mintegy egyharmada tűnik el kifizetetlenül, de olyan civilizált országokban is mint az Kanada több mint 3%-a vész el. Kanadában a legtöbb lopott áram illegális marihuánaültetvényeken landol. Az USA-ban például csak Houstonban 10ezer áramlopási esetet észleletek a nagy 2010-es hőhullám idején. 

Indiában évente 16,2 milliárd dollárnyi áramot loptak 2014-ben. A dobogó második helyén Brazilia volt 10,5 milliárddal és a harmadik Oroszország 5,1 milliárddal.

Mi a helyzet Magyarországon?

A rendelkezésünkre álló legutóbbi magyar becslések 2010-re vonatkoznak. Az ekkor kelt becslések szerint az áram 4-5%-át lopták el. A lakossági lopások inkább az ország keleti felére míg az üzleti lopások az ország nyugati felére voltak jellemzőek.

Milyen módszerekkel lopnak Magyarországon?

“Finom” módszerek:

A mérő lassítása: szupererős mágnessel illetve kis tárgyakkal

“Kemény” módszer:

a vezeték megcsapolása

Hogy lehet észrevenni?

A legfontosabb technika a profilozás: a fogyasztók szokásaik alapján profilokba sorolhatók. Pl. egy légkondis magánlakásnak vagy egy wellness-szállónak vagy egy pékségnek jellemző fogyasztási profilja van. Ha egy fogyasztó ettől hirtelen eltér, az azonnal gyanút kelt. A rendszer babrálását áramkommandók ellenőrzik, akiket kötelező beengedni a mérőórákhoz, ami a szolgáltató tulajdona.

Az úgynevezett okos mérőórák segítségével azonnal észlelni lehet majd a lopási kísérleteket bár már az okos mérők szoftvereinek hackelése is megkezdődött.

Az áramlopás árát a becsületes fogyasztók fizetik meg egyrészt az áram árában óhatatlanul kompenzálják a veszteségeket, illetve a lopások elleni küzdelem is jelentős költségeket emészt fel. 

 

 

 

 Mi a különbség a GDP és GNP között? Melyik Európa leghosszabb közúti-vasúti hídja? Hogyan írjuk helyesen: szimpatikus vagy szinpatikus? Hogyan írjuk helyesen: kerít vagy kerit? Mi a teendő a kertben összegereblyézett levelekkel? Február 28. – miről nevezetes? Magyarországon vannak krátertavak? Hogyan írjuk helyesen: anyák napja vagy Anyák napja? Mikor van Marcell névnap? Hogyan írjuk helyesen: resztelt máj vagy reszelt máj?