Milyen érmet kapott Athénban az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd?

EZÜSTÖT

 

1896_olimpia_medal_erem

Az 1896-os első újkori olimpiai játékokon Athénban még nem osztottak aranyérmet, a versenyszámok győztesét ezüstből készült éremmel és egy olajággal díjazták. A második helyezettek bronz medált kaptak és egy babérágat.

Az 1900-ban rendezett második modern kori olimpián a bajnokok többsége nem kapott medált, a győzteseknek kupát, vagy serleget osztottak. Kiosztottak néhány versenyszámban az interneten sok helyen medálnak nevezett plaketteket is, az ezzel díjazott sportolók ebből ezüstöt kaptak. Készültek arany változatban is, de ilyet az olimpiával egy időben és összevonva szervezett világkiállítás díjazottjainak osztottak csak.

olimpiai_erem_plakett_parizs_1900_ezust_sport

 

Az arany-ezüst-bronz éremhármas hagyományát a harmadik, 1904-ben St. Louisban (USA) rendezett játékokon teremtették meg. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság utólag a korábbi két olimpia versenyszámainak első három helyezettjeit is jutalmazta az új típusú érmekkel.

1904_olimpia_st_louis_erem_arany

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Annamária névnap? Keresztrejtvény – 08.01. Lackfi János költő szerkesztette a Startlapot Hogyan írjuk helyesen: iszik vagy iszík? Hogyan írjuk helyesen: gyanús vagy gyanus? Hogyan írjuk helyesen: jár vagy járik? Keresztrejtvény – 16.02.08. Mikor van Dezső névnap? Hogyan írjuk helyesen: barterüzlet vagy bartelüzlet? Mikor van Ábel névnapja?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.