Mikor van Vencel névnap?

Szeptember 28.

Vencel névnap - Vencel tér

Vencel tér – Prága

 

A szláv Wenceslav névből származik, jelentése koszorú és dicsőség.

Híres Vencelek: Vencel magyar király, Borsó Vencel szerzetes, Václav Havel író, Schunda Vencel József hangszergyáros, Vencel, Ördög Nóra műsorvezető kisfia.

Korának egyik legsikeresebb üzletembere volt Schunda Vencel József hangszergyáros, akinek a nevéhez fűződik a cimbalom tökéletesítése és a modern tárogató megalkotása is. Szinte az egész világra exportált. Találmányait, újításait szabadalmaztatta.

 

Dankó_PistaDankó Pista, a leghíresebb magyar cigánymuzsikus, nótaszerző hegedűjét 2012-ben restaurálták. A különleges hegedű, melyen a művész neve olvasható, Schunda Vencel hangszergyáros budapesti műhelyében készült 1890-ben. A hangszer 1891-ben került Dankóhoz, aki aradi koncertkörútján játszott rajta. A koncertek után Nikolits Döme aradi ügyvéd szerezte meg, később a Dugonics Társaságnak ajándékozta a nagy jelentőségű hangszert. A hegedű 1929-ben jutott a Móra Ferenc Múzeum tulajdonába, és azóta is a néprajzi gyűjtemény különleges darabja.

 

 

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Kincső névnap? Hogyan írjuk helyesen: csak azért is vagy csakazértis? Keresztrejtvény – 16.07.30. Lottószám-generáló oldal létezik? Hogyan írjuk helyesen: szívesen vagy szivesen? Hogyan írjuk helyesen: gallyaz vagy gajjaz? Agytorna 210. forduló Hogyan írjuk helyesen: Linuxszal vagy Linuxxal? Keresztrejtvény – 16.10.18. Keresztrejtvény – 16.11.19.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.