Mikor van Vazul névnap?

Június 14-én.

Vazul névnap - Szent Vazul Székesegyház Moszkva

Szent Vazul Székesegyház Moszkva

Valamint: január 1-én és 11-én, március 22-én, május 30-án.

Ritka férfinevünk a Bazil név magyar változata. Vászoly, Vászol a magyar formái. Vajk betiltatta a rovásírást és latin betűkkel nem tudták leírni a Vászoly nevet, így lett Vazul belőle. Görög eredetű név, jelentése: királyi.

Van Vászoly nevű falunk a Balaton-felvidéken.

Híres Vazul: Nagy Szent Vazul a keleti szerzetesség egyik kialakítója, Vazul herceg I. István unokatestvére, Vaszilij Suskin orosz író, filmrendező.

Bár István Imre herceg halála után megvakíttatta és fiait száműzte, mert igényt formálhattak volna a trónra, Vazul két fia, András és Béla mégis király lett, és utódaik uralkodtak az Árpád-ház kihalásáig. Vazul Géza fejedelem öccsének, Mihálynak a fia volt, vagyis István unokatestvére, Taksony fejedelem unokája (aki maga Árpád nagyfejedelem unokája volt). Tátony nemzetségbeli volt a felesége. A nemzetségek (máshol klánok) leszármazáson alapuló, nagyon összetartó társadalmi csoport voltak, néha fiktív őssel (mint például egy totemállat).

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: ideges vagy ídeges? Mikor van Auguszta névnap? Hogyan írjuk helyesen: nálad vagy nállad? Hogyan írjuk helyesen: kézre álló vagy kézreálló? Hogyan írjuk helyesen: héja vagy héjja? Hogyan írjuk helyesen: konvertál vagy átkonvertál? Mikor van Emília névnap? Mikor van András névnap? Mi a címe a képnek? Mikor van Károly névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.