Mikor van Vazul névnap?

Június 14-én.

Vazul névnap - Szent Vazul Székesegyház Moszkva

Szent Vazul Székesegyház Moszkva

Valamint: január 1-én és 11-én, március 22-én, május 30-án.

Ritka férfinevünk a Bazil név magyar változata. Vászoly, Vászol a magyar formái. Vajk betiltatta a rovásírást és latin betűkkel nem tudták leírni a Vászoly nevet, így lett Vazul belőle. Görög eredetű név, jelentése: királyi.

Van Vászoly nevű falunk a Balaton-felvidéken.

Híres Vazul: Nagy Szent Vazul a keleti szerzetesség egyik kialakítója, Vazul herceg I. István unokatestvére, Vaszilij Suskin orosz író, filmrendező.

Bár István Imre herceg halála után megvakíttatta és fiait száműzte, mert igényt formálhattak volna a trónra, Vazul két fia, András és Béla mégis király lett, és utódaik uralkodtak az Árpád-ház kihalásáig. Vazul Géza fejedelem öccsének, Mihálynak a fia volt, vagyis István unokatestvére, Taksony fejedelem unokája (aki maga Árpád nagyfejedelem unokája volt). Tátony nemzetségbeli volt a felesége. A nemzetségek (máshol klánok) leszármazáson alapuló, nagyon összetartó társadalmi csoport voltak, néha fiktív őssel (mint például egy totemállat).

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? Mikor van Líviusz névnap? Keresztrejtvény – 16.05.08. Január 27. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 08.11. Hogyan írjuk helyesen: gyanú vagy gyanú? Hogyan írjuk helyesen: rugdalózó vagy rúgdalózó? Mikor van Paulina névnap? Keresztrejtvény – 16.03.30. Hogyan írjuk helyesen: személyi vagy szeméji? Hogyan írjuk helyesen: gallyaz vagy gajjaz?