Mikor van Szörény névnap?

Január 8-án, október 23-án

Szörény névnap - Szörényi Levente

Szörényi Levente

Török eredetű férfinevünk jelentése szerető, szeretett, mai formája a Szeveren régi magyar személynévből származik. Vagy szláv Svaran személynévből jön morcos, morgó, zsörtölődő jelentéssel.

Rokon nevek: Zerind, Zerénd, Szörénd (-d, kicsinyítőképzős alakjai), Szeverinusz

Vezetéknévként is használatos.

Híres Szörény: Tar Zerind Koppány apja, Scultéti Szörény evangélikus esperes, Szörényvár település (Románia), Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros, énekes, szövegíró.

Szörényi Levente 1945-ben Ausztriában született. Az Illés és Fonográf zenekarok egykori tagjaként jelentős szerepe volt a magyar beatzene kialakulásában. Nevéhez fűződik többek között az István a király, és Attila, Isten kardja című rockopera, de misztikus operát is írt. Népzenei gyökerekből táplálkozik, ötvözi a népzenei stílust a pop-rockkal. Testvére Szörényi Szabolcs, fia Szörényi Örs szintén zenészek, gyakran együtt koncerteznek.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor kell a 2014. évi EVÁ-t bevallani? Hogyan írjuk helyesen: kiirtás vagy kiírtás? Mikor van a következő újhold? Hogyan írjuk helyesen: jól van vagy jólvan? Ötöslottó nyerőszámok a 19. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: különös vagy kűlönös? Hogyan írjuk helyesen: idetartozik vagy ide tartozik? Mikor van Vazul névnap? Hogyan írjuk helyesen: elnyűtt vagy elnyütt? Hogyan írjuk helyesen: biztos vagy bíztos?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.