Mikor van Szörény névnap?

Január 8-án, október 23-án

Szörény névnap - Szörényi Levente

Szörényi Levente

Török eredetű férfinevünk jelentése szerető, szeretett, mai formája a Szeveren régi magyar személynévből származik. Vagy szláv Svaran személynévből jön morcos, morgó, zsörtölődő jelentéssel.

Rokon nevek: Zerind, Zerénd, Szörénd (-d, kicsinyítőképzős alakjai), Szeverinusz

Vezetéknévként is használatos.

Híres Szörény: Tar Zerind Koppány apja, Scultéti Szörény evangélikus esperes, Szörényvár település (Románia), Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros, énekes, szövegíró.

Szörényi Levente 1945-ben Ausztriában született. Az Illés és Fonográf zenekarok egykori tagjaként jelentős szerepe volt a magyar beatzene kialakulásában. Nevéhez fűződik többek között az István a király, és Attila, Isten kardja című rockopera, de misztikus operát is írt. Népzenei gyökerekből táplálkozik, ötvözi a népzenei stílust a pop-rockkal. Testvére Szörényi Szabolcs, fia Szörényi Örs szintén zenészek, gyakran együtt koncerteznek.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Járványügyi ki kicsoda: Galgóczi Ágnes Hogyan írjuk helyesen: 3-mal vagy 3-al? Hogyan írjuk helyesen: művészet vagy müvészet? Augusztus 19. – miről nevezetes? Mikor van Herman névnap? Hogyan írjuk helyesen: szimbólum vagy szinbólum? Hány arborétum található Magyarországon? Mikor van Zsófia névnap? Hogyan lett szerencsétlen nap péntek 13? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.