Mikor van Szeverinusz névnap?

 Január 8-án.

Szeverinusz névnap - Severins híd Köln

A Szeverinuszról elnevezett Severins híd érdekes részlete Kölnben

Valamint február 1-én, május 27-én és október 23-án.

A latin Severinus családnévből származó férfinevünk a Severus név továbbképzése volt. Jelentése komoly, szigorú. Magyar névváltozatai még a Szeverin (rövid alak) és Szevér.

A Szeverinusz származéka még a magyar Szörény.

Híres Szeverinusz: Noricumi Szent Szeverinusz szerzetes, apostol, Severinus a Septempeda (vagy Sanseverino) és testvére Victorinus Camerino püspökök és remeték a 6. században, Szeverin a 71. pápa (638-640), Rómában másfél évig harcolt jóváhagyásért, végül 2 hónapot uralkodott.

Szeverinusz névnap - Szent Szeverinusz szobra Bécsben
Szent Szeverinusz szobra Bécsben a Hofburgban

Noricumi Szent Szeverinusz (410-482) római katolikus szent, apostol, Dél-Olaszországban vagy Afrika római provinciájában született. Noricum a Római Birodalom egy tartománya volt a mai Ausztria területén, híres volt az aranyról, a sóról és az acél keménységéről. Az előkelő származású Szeverinusz Bajorország területén (Noricumban) prédikált és térített. Állítólag megjósolta a hunok támadását Attilával. Menekültközpontokat és kolostorokat hozott létre az elpusztított területeken. Szerzetesi cellájában halt meg. Végül a San Severino e Sossio kolostorba kerültek ereklyéi (Nápoly egyik legrégebbi temploma, a X. században építették bencés szerzetesek).  

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: báty vagy bátty? Keresztrejtvény – 16.03.19. Hogyan írjuk helyesen: májas vagy mályas? Hogyan írjuk helyesen: kirívó vagy kirivó? Mit jelent a II-es terrorfokozat Magyarországon? Agytorna 247. forduló Hogyan írjuk helyesen: Bajorország vagy Balyorország? Hogyan írjuk helyesen: május 1-jén vagy május 1-én? Agytorna 178. forduló Január 22. – miről nevezetes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.