Mikor van Szabolcs névnap?

Mikor van Szabolcs névnap?

Szabolcs névnap: július 17., július 28., szeptember 19.

A Szabolcs név eredete, jelentése

Magyar eredetű, nem ismert a jelentése.

Thuróczy Szabolcs szíművész énekel a Woodstock 50 elnevezésű jubileumi rendezvényen a Budapest Parkban.
Thuróczy Szabolcs szíművész énekel a Woodstock 50 elnevezésű jubileumi rendezvényen a Budapest Parkban 2019. augusztus 15-én. A koncerten színművészek közreműködésével idézik fel a félévszázados dalokat.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Híres Szabolcsok

Thuróczy Szabolcs színész (képünkön), Seszták Szabolcs színész, Szörényi Szabolcs zeneszerző, zenész, Szabolcs vezér honfoglalás kori vezér.

szabolcsi-foldvar

A szabolcsi földvár rekonstrukciós rajza. A vár a Tisza folyó bal partján, a mai Szabolcs település közvetlen közelében található erődítmény, amelyet a régészeti feltárások eredményei szerint 950 körül emeltek. 

A Kárpát-medencében letelepülő magyar törzsek egyikének vezéri szálláshelye lehetett. Anonymus szerint Szabolcs vezér építtette a honfoglalás után.

A földvár két oldala a Tisza akkori magaspartján épült, míg a harmadik, leghosszabb oldalon mesterséges folyóágat ástak ki, így az erődítmény szigetként emelkedett ki a környező vizekből.

szabolcsi-var

A sáncok szerkezete eredetileg rácshálós rendszerben összecsapolt fagerendákból állt, ezt aztán földdel töltötték ki. A 337 x 225 x 387 méteres háromszög alaprajzú földvár területe 3,3 hektár. A falakon három helyen látható áttörés helyén voltak egykor a kikövezett várkapuk. A belső részen látható mélyedés ciszterna vagy kút lehetett. További részletek itt.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? Keresztrejtvény – 09.14. Szücs családnév – mi az eredete, jelentése? Október 30. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: higgyed el vagy higyed el? Január 10. – miről nevezetes? Mikor van Eszter névnap? Mindenszentek – Mióta ünnep november elseje? Keresztrejtvény – 16.12.03. Hogyan írjuk helyesen: íz vagy iz? Május 14. – miről nevezetes?