Mikor van Salamon névnap?

Október 24.

Héber eredetű férfinév, jelentése: békés, szelíd.

salamon-névnap

A visegrádi kettős várrendszert a tatárjárás után 1250-1260 körül építtette IV. Béla és felesége, Lascaris Mária királyné. A várat az évszázadok alatt az Anjou-királyoktól Hunyadi Mátyásig számos magyar uralkodó bővítette, komfortosította illetve tette a korszerű katonai elvárásoknak megfelelővé. Az alsóvár a kaputoronnyal és őrtornyokkal megerősített erődítésfalakból és egy nagy lakótoronyból állt, amely egyszerre volt uralkodói szálláshely, ispáni lakóhely és katonai feladatokat ellátó erődített épület. Ez utóbbit nevezik ma Salamon-toronynak.

Az alsóvár lakótornya, az ún. Salamon-torony a korszak magyarországi építészetében szinte egyedülálló épület. 13. századi főbejárata az első emeletről nyílott, innen vezetett az emeletre a déli falsarkba beépített lépcsőház. Az emeleti termeket oszlopos kandallók fűtötték, és gazdagon tagozott ikerablakok világították meg.

A hatodik szinten helyezkedett el a gyilokjárós, pártázatos falakkal övezett tetőterasz, ahonnan a külső, fából épült erkélyfolyosóra lehetett kilépni. A lakótorony nyugati oldalához árnyékszéktorony is csatlakozott. Bővebben itt olvashatsz a Salamon-toronyról.

 

Híres Salamonok: Salamon magyar király, Salamon zsidó király

Salamon, a zsidók királya építtette az első templomot Jeruzsálemben, s Dávid király fiaként az aranykort hozta el a zsidóknak. Ismert történet, hogy mikor egy csecsemőt két nő is magáénak mondott, Salamon úgy tett igazságot köztük, hogy megmondta: egyik a feje, másik a lába felől húzza a gyermeket, s aki ki tudja tépni a másik kezéből, azé. Az igazi anyának nem volt szíve bántalmazni a kicsit és inkább a másik nőnek adta. A király ebből tudta, hogy valójában azé a gyerek, aki lemondott róla. A bölcs döntéseket ezért nevezik máig salamoni döntésnek.

 

 Ez is érdekelhet:

Milyen névnap van ma és holnap?

Keresztrejtvény – 16.08.10. Hogyan írjuk helyesen: irigyel vagy írigyel? Mikor van Etel névnap? Mikor van Helén névnap? Fodor családnév – mi az eredete, jelentése? Október 11. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: nyitvatartási idő vagy nyitva tartási idő? Hogyan írjuk helyesen: híres vagy hires? Keresztrejtvény – 16.08.16. Hogyan írjuk helyesen: konvertál vagy átkonvertál?