Mikor van pünkösd 2023-ban?

Pünkösd a húsvét utáni ötvenedik napon tartott keresztény ünnep. 2023-ban pünkösdvasárnap május 28-án, pünkösdhétfő május 29-én van.

A húsvéthoz hasonlóan a pünkösd is mozgó ünnep, napja minden évben május 10-e és június 13-a közé esik. A kereszténység ekkor ünnepli meg a Szentlélek eljövetelét és az egyház megalapítását.

Az evangélium szerint Krisztus mennybemenetelét követően Szent Péter prédikációt tartott, amelynek hatására sokan megtértek, megalakítva az első keresztény gyülekezeteket.

Getty Images

A magyarság legjelentősebb vallási eseményét, a csíksomlyói búcsút pünkösdkor tartjuk.

Több népszokás is kapcsolódik ehhez a naphoz. A mosdóvízbe szórt pünkösdi rózsa a hiedelem szerint megőrzi az egészségünket. Egy másik ismert szokás a pünkösdi király- és királynéválasztás, ami az értéktelen, múló hatalmat szimbolizálja.

Pünkösdvasárnap: 2023. május 28.
Pünkösdhétfő: 2023. május 29.

Háromnapos hétvégével lehet számolni, mert a pünkösdhétfő ünnepnap, munkaszüneti nap.December 7. – miről nevezetes? Január 3. – miről nevezetes? Február 25. – miről nevezetes? Lackfi János költő szerkesztette a Startlapot Mikor van Roland névnap? Június 10. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: bátorító vagy bátorito? Hogyan írjuk helyesen: öcs vagy öccs? Mi a koleszterin? Hogyan írjuk helyesen: által vagy álltal?