Mikor van pünkösd 2023-ban?

Pünkösd a húsvét utáni ötvenedik napon tartott keresztény ünnep. 2023-ban pünkösdvasárnap május 28-án, pünkösdhétfő május 29-én van.

A húsvéthoz hasonlóan a pünkösd is mozgó ünnep, napja minden évben május 10-e és június 13-a közé esik. A kereszténység ekkor ünnepli meg a Szentlélek eljövetelét és az egyház megalapítását.

Az evangélium szerint Krisztus mennybemenetelét követően Szent Péter prédikációt tartott, amelynek hatására sokan megtértek, megalakítva az első keresztény gyülekezeteket.

Getty Images

A magyarság legjelentősebb vallási eseményét, a csíksomlyói búcsút pünkösdkor tartjuk.

Több népszokás is kapcsolódik ehhez a naphoz. A mosdóvízbe szórt pünkösdi rózsa a hiedelem szerint megőrzi az egészségünket. Egy másik ismert szokás a pünkösdi király- és királynéválasztás, ami az értéktelen, múló hatalmat szimbolizálja.

Pünkösdvasárnap: 2023. május 28.
Pünkösdhétfő: 2023. május 29.

Háromnapos hétvégével lehet számolni, mert a pünkösdhétfő ünnepnap, munkaszüneti nap.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Irma névnap? Július 29. – miről nevezetes? Mikor van Csinszka névnap? Hogyan írjuk helyesen: öcs vagy öccs? Zöldborsó fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a zöldborsó? Mikor van Eperke névnap? Keresztrejtvény – 07.14. Mi a címe a képnek? Mikor van Vitália névnap? Hogyan írjuk helyesen: program vagy programm?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.