Mikor van nagyböjt 2024-ben? Mikor kezdődik a húsvéti böjt és mikor van vége?

A negyvennapos böjt, amivel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek, hamvazószerdán kezdődik, és húsvétvasárnap ér véget.

A nagyböjt első napja hamvazószerdán kezdődik, ami 2024-ben február 14-én van.

A keresztények ebben a bűnbánati időszakban hitük elmélyítésével, kiengesztelődéssel és böjttel készülnek húsvét ünnepére.

Nagyböjt latin elnevezése (quadragesima) negyvenet jelent, és azt a negyven napot jelöli, amely hamvazószerdán kezdődik és nagyszombaton ér véget – 2024-ben március 30-án. 

Mikor van a nagyböjt 2022-ben?
Hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt az egyház.

A negyvennapos böjti időszak gyökerei a Szentírásban találhatók. Jóllehet, nincsenek egységes előírások a böjtre, az Ószövetségben Mózes negyven napon át böjtölt, mielőtt a tízparancsolatot kihirdette, Illés útja negyven nap és negyven éjjel tartott a Hórebre, és Jónás Ninive népét negyvennapos bűnbánatra kérte.

Az Újszövetségben Lukács evangéliuma szerint Jézus nyilvános működésének kezdetén negyven napra elvonult a pusztába.

A korai keresztények számára a legfontosabb példa Jézus böjtölése volt, annak nyomán alakult ki az első századokban a negyvennapos böjt megtartása, ami a 4. századra már általánossá vált a keresztény világban.

Nagyböjt a 7. század óta hamvazószerdával veszi kezdetét, így – mivel a vasárnapot az egyház nem tekinti böjti napnak – húsvét vasárnapig éppen negyven a böjti napok száma – írja az MTI.

A nagyböjt előírásai

A 11. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak.

Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, csak hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. E két napon és nagyböjt többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.

A mai kor embere számára a böjt nemcsak a hústól, hanem például a dohányzástól, az édességtől, a szórakozástól, a wellnesstől való tartózkodást is jelentheti.Ötöslottó nyerőszámok a 38. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: fűz vagy füz? Hogyan írjuk helyesen: hátbatámadás vagy hátba támadás? Hogyan írjuk helyesen: röhejes vagy röhelyes? Július 13. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: szíj vagy szíly? Melyik dalt játszotta le az MTV (Music Television) legelőször? Orosz családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: pöfeteggomba vagy pöfeteg gomba? Keresztrejtvény – 16.02.14.