Mikor van Margaréta névnap?

Július 20.

Margaréta névnap - margaréta
margaréta

A Margitnak a görög eredetihez és a latin formájához legközelebb álló magyar változata a Margaréta, ami a magyarban inkább margitvirágot jelent.

Rendkívül ritka név, nem szerepelt 2000-ben és 2010-ben a száz leggyakoribb női név között.

Híres Margaréták: Margaret Grace Denig amerikai színésznő, Margaret Mead amerikai kulturális antropológus, Margaret Mitchell amerikai írónő, Margaret Thatcher “Vaslady”, brit miniszterelnök.

A világ leghíresebb kémnője volt Margaretha Zelle, aki 1905-ben Párizsba szökött, ahol táncosnőként és kurtizánként tevékenykedett. Ekkor vette fel a Mata Hari nevet. Azt hazudta, hogy Indiában született, a helyi uralkodó, rádzsa lányaként. Miután elárvult egy templomban sajátította el az indiai erotikus táncokat, és most ezt jött bemutatni Európába. A tehetős üzletembereket meghódította ezzel. 1915-ben kezdett kémkedni a franciáknak, illetve valószínűleg a németeknek és a spanyoloknak is. 1917-ben letartóztatják kettős kémkedésért és kivégzik. Csak 2001-ben sikerült ártatlanságát bizonyítani, több mint 80 évvel a halála után.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Melyik ülésben ülve van a legtöbb esélyünk túlélni egy repülőbalesetet? Hogyan írjuk helyesen: afféle vagy aféle? Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 07.13. Hogyan írjuk helyesen: abszolút vagy abszolút? Augusztus 8. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.05.08. Mi az IP-címem? Mi a bakancslista? Mikor van Júlia névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.