Mikor van Lehel névnap?

Augusztus 2.

Magyar eredetű férfinév, a régi magyar Lél személynév későbbi alakváltozata, jelentése: lélek.

Híres Lehel: Lehel vezér, Németh Lehel táncdalénekes, Salat Lehel színész.

IF

Lehel kürtje a legenda szerint Árpád nagyfejedelem leszármazottjának, – Lélnek (más írásmód szerint Lehelnek) – a kalandozó magyar hadak egyik vezérének kürtje. Egy monda szerint Lehel vezér a Lech-mezőn vívott csatában fogságba esett, majd miután „Konrád császár” színe elé vezették, kürtjével azt úgy homlokon vágta, hogy meghalt. A jászberényi Jász Múzeumban őriznek egy elefántcsont kürtöt, melyet a hagyomány Lehel kürtjének tart. A legenda igazságtartalmát már a 13. században Kézai Simon kétségbe vonta: „Némelyek ugyan mesésen azt állítják, hogy másként végezték őket ki, hogy a mint a császár elé voltak állítva, egyikök kürtjével a császárt agyon ütötte volna: de bizony e mese a hihetőséggel ellenkezik, s a ki illyest hisz, elméje gyenge voltát árulja el; mert a bünös személyeket kötött kézzel viszik a fejedelmek színe elé.” A magyar Lehel-mondában (hibásan) megjelölt „Konrád császár” alakja valószínűleg Konrád lotaringiai hercegre (922–955), I. Ottó német-római császár vejére utal, aki az augsburgi csatában a magyarok ellen harcolva veszítette életét.

 

németh-lehelNémeth Lehel a Kádár-korszak ikonikus táncadalénekesévé vált 1956 után, mikor az eredetileg operaénekesnek készülő fiatalember a könnyűzenei műfaj felé fordult. Ő volt az első nyugati értelemben vett sztár Magyarországon, telefonfülkékbe karcolták a nevét, autóját rúzsfoltok díszítették, még cigarettacsikkjeit is összegyűjtötték. Hétévnyi csillogás után, 1965-ben elege lett és feleségével felcsapott artistának, majd Kanadába emigráltak. Huszonöt évvel a rendszerváltás után tért vissza. Még két fellépést vállalt, majd habszivacsgyártással foglalkozott 2005-ben bekövetkezett haláláig.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Augusztus 19. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.08.08. Hogyan írjuk helyesen: egyéb vagy egyébb? Hogyan írjuk helyesen: becsszó vagy becs szó? Hogyan írjuk helyesen: egész alakos vagy egészalakos? Mikor van Szeverinusz névnap? Keresztrejtvény – 16.03.11. Hogyan írjuk helyesen: fúj vagy fúly? Mikor van Angéla névnap? Mikor van Aletta névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.