Mikor van Kunigunda névnap?

 Március 3-án.

Kunigunda névnap - az MTVA Kunigunda úti székháza

az MTVA Kunigunda úti székháza

Germán eredetű női név. Jelentése: nemzetség+harc.

Rokon nevek: Gunda, Kinga.

Híres Kunigunda: Kunigunda vagy Kinga hercegnő, IV. Béla lánya, Voltaire Candide című regényében a báró lánya, Podjebrád Kunigunda cseh királyi hercegnő, Katalin néven Hunyadi Mátyás első felesége.

Kunigunda névnap - Voltaire
Voltaire (1694-1778). J. Mollison, metszete (1833.)

A Candide Voltaire szatirikus regénye 1759-ből. A leibnizi optimizmust figurázza ki, görbe tükröt mutatva a kor problémáiról. Voltaire maga is filozófus volt, aki itt humorral közelít a témához a filozofikus egyhangúság helyett. A regény megjelenése után siker volt, de hatalmas botrány is, így betiltották istenkáromlás és rendszerellenesség vádjával. A regényben Kunigunda a báró lánya, Candide pedig a báró húgának törvénytelen gyermeke, együtt nevelkednek a kastélyban. Candide szeretné Kunigundát feleségül venni, de a báró megakadályozza és elkergeti őt. Ekkor kezdődik kalandos vándorlása, mely során eljut Eldorádóba, az utópisztikus államba, mely elszigetelten él, minden jó és még a birkák is pirosak. Morbid és abszurd részletességgel és szenvtelenséggel írja le a sok bajt, szerencsétlenséget, mely a szereplőkkel történik, de a mű végén letelepednek egy farmon és boldogan élnek.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: folyam vagy fojam? Keresztrejtvény – 16.02.24. Keresztrejtvény – 16.10.05. Vannak-e még aranymosók Magyarországon? Hogyan írjuk helyesen: szívet vagy szivet? 2015. december 12. munkanap vagy szabadnap? Március 8. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 11.28. Hogyan írjuk helyesen: jól van vagy jólvan?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.