Mikor van Kinga névnap?

Július 24.

Kinga névnap - Kinga Rajzak

Kinga Rajzak fotómodell (Nata Sha / Shutterstock.com)

 

A Kunigunda régi magyar formája, jelentése: kála.

Híres Kingák: Árpád-házi Szent Kinga magyar hercegnő, Fabó Kinga költő, Göncz Kinga politikus, Czuczor Kinga 1990-es szépségkirálynő, Nádor Kinga, a Barátok közt kitalált szereplője.

Kinga névnap - Göncz Kinga
Göncz Kinga

Göncz Kinga, Göncz Árpád köztársasági elnök lánya 1947-ben született, pszichiáter. 2002-ben kezdődött politikai pályafutása. Először Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára lett, 2004-ben  Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium vezetője, 2006-ban lett külügyminiszter, 2009-től Európai Parlamenti képviselő.

Tizenöt évesen ment feleségül V. Boleszláv lengyel fejedelemhez Árpád-házi Szent Kinga, akinek szüzességi fogadalma hatására férje is örök tisztaságot fogadott. Kinga, aki IV. Béla király lánya volt, teljes hozományával hozzájárult a tatárok elleni védelemhez, ennek ellenére 1241-ben végigdúlták Lengyelországot is. Több legenda is fűződik a nevéhez. Az egyik szerint a tatárok elől menekülve egy szalagot dobott a háta mögé, ami folyóvá vált; így jött létre a Dunajec. Ezen a tatárok átjutottak, ezért a fésűjét dobta háta mögé, amiből egy sűrű erdő lett, amin már feltartoztatta a hordákat.

Kinga névnap - Kinga rajzak
Csodáljuk meg Kinga Rajzak modellt és ruháját teljes életnagyságban

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Gulyás családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: minél inkább vagy minnél inkább? Mikor van Kamilla névnap? Mi a címe a képnek? Mióta létezik a Föld? Hogyan írjuk helyesen: híres vagy hires? Hogyan írjuk helyesen: ganéj vagy ganély? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: kamikazék vagy kamikadzék? Hogyan írjuk helyesen: síkosító vagy sikositó?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.