Mikor van Györgyi névnap?

Május 5-én.

IF
Ennek a növénynek a neve fürtös gyöngyike, de a népnyelv valószínűleg a nevek hasonlósága miatt fürtös györgyikének is nevezi.

 

Valamint február 15-én, április 24-én, december 9-én. A Györgyi női név a György férfinévből keletkezett a 19. században, eredetileg Györgyike formában.

A György férfinév a görög Georgiosz névből, illetve ennek latin Georgius formájából származik. Jelentése: földműves, gazdálkodó.

A Györgyi név napjainkban viszonylag ritka: 2013-ban nem szerepelt az év legnépszerűbb női keresztneveinek TOP100-as listáján (a teljes listát lásd itt). A teljes női lakosság körében használt keresztnevek összesített listáján a 90. helyen szerepel. A leggyakoribb női keresztnevek listáját lásd itt.

Híres Györgyik: Illés Györgyi színésznő, Lang Györgyi énekesnő, a Pa-Dö-Dő tagja, Pásztor Györgyi grafikus, iparművész, Albert Györgyi újságíró, Sáfrán Györgyi irodalomtörténész, pedagógiai író, könyvtáros, Szöllősi Györgyi tévés műsorvezető.

Az 1988-ban Lang Györgyi és Falusi Mariann által alapított Pa-Dö-Dő zenekar dalával kívánunk boldog névnapot minden Györgyinek. Györgyi és Mariann A rémségek kicsiny boltja című musicalben szerepeltek együtt majd összebarátkoztak. Először az Interpop Fesztiválon léptek fel együtt, ennek a könnyűzenei fesztiválnak köszönhetik népszerűségüket és első albumukat. 1990-ben jelenik meg második albumuk, melyről a szovjet katonák kivonulásáról szóló Bye-Bye Szása című dal óriási sláger lett.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Melyik állat a világ egyik legjobb rejtőzködője? Hogyan lehet igazzá tenni egy gyufa hozzáadásával? Hogyan írjuk helyesen: híja van vagy hílya van? Hogyan írjuk helyesen: dörgöl vagy dörgől? Melyek voltak a 6. hét (február 2-8.) legolvasottabb hírei 2015-ben? Hogyan írjuk helyesen: pró és kontra vagy pro és kontra? Hogyan írjuk helyesen: szélű vagy szélü? Hogyan írjuk helyesen: kikészítés vagy kikészités? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: egyelőre vagy eggyenlőre?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.