Mikor van Eulália névnap?

 

Február 12-én és december 10-én.

Eulália névnap - Szent Eulalia katedrális, Barcelona

Szent Eulália katedrális, Barcelona

Női nevünk görög eredetű, szépen, ékesen beszélő jelentéssel.

A név rövidüléséből képzett önálló rokon név az Álea, másik változat szerint az Alea városnévből keletkezett. Alea ókori város Arkadiában, híres Minerva templomáról.

Eulália névnap - tengerpart Santa Eulaliánál
tengerpart Santa Eulaliánál

Alea iacta est – a kocka el van vetve (alea=dobókocka): szállóige, állítólag Julius Ceasar mondta mielőtt seregével átlépett a Rubicon folyón. Az akkori római törvények szerint csak serege nélkül léphette volna át a határt, így döntése visszafordíthatatlanul polgárháborút indított el. Ha nem a seregével megy, valószínűleg riválisai elítélik.

Híres Eulália: Barcelonai Szent Eulália 13 éves szűz és vértanú, főleg a spanyol tengerészek védőszentje, a keresztényeket üldöző bírák ellen lépett fel.

A Szent Eulália Katedrális Barcelonában a gótikus negyed szívében található (fenti képünkön). A székesegyház kerengőjében Szent Eulália emlékére 13 hófehér liba él. Természetesen a síremléke is megtalálható a kriptában. A katedrális előtti téren vasárnap délben a katalánok járják hagyományos táncukat a sardanát (La Sardana).

 Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

 

 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Július 23. – miről nevezetes? Lilu neve “igazából” mi? Mikor van Brigitta névnap? Mikor van Jakab névnap? Mikor van Emil névnap? Mikor van Ildikó névnap? Keresztrejtvény – 09.02. Keresztrejtvény – 16.04.06. Keresztrejtvény – 16.11.29. Keresztrejtvény – 08.11.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.