Mikor van Zsuzsanna névnap?

Február 19., augusztus 11.

Zsuzsanna névnap - Jakabos Zsuzsanna

Jakabos Zsuzsanna (BrunoRosa / Shutterstock.com)

Zsuzsanna névnap - liliomSokan bibliai eredetű, héber névként ismerik a Zsuzsannát, de valójában ennek a női névnek a gyökerei az ókori Egyiptomig nyúlnak vissza és lótuszvirágot jelentett. Tény viszont, hogy héber közvetítéssel terjedt el, eredetileg Sósánná alakjában és liliom volt a jelentése (képünkön is egy liliom).

Magyarországon a XVII. századtól az 1980-as évekig az egyik leggyakoribb női név volt, az 1990-es évekre csökkent a népszerűsége, de a 2000-es években – 2008-at kivéve – még mindig benne van az első százban.

Zsuzsanna névnap - Polgár Zsuzsanna
Polgár Zsuzsanna

 Nem hiába volt népszerű a név, híres Zsuzsannákból is rengeteg van: A bibliai Zsuzsanna (A Zsuzsanna és a vének történetéből), Bazsinka Zsuzsanna opera-énekesnő, Boros Zsuzsanna történész, Cserháti Zsuzsa énekesnő, Fantusz Zsuzsanna asztaliteniszező, Ferge Zsuzsa szociológus, Fülöp Zsuzsanna operaénekes, Horváth Zsuzsi fitnesz-modell világbajnok, Jakabos Zsuzsanna úszó, Kertész Zsuzsa tévés, rádiós,

Zsuzsanna névnap - Koncz Zsuzsanna
Koncz Zsuzsa

Koncz Zsuzsa énekesnő, Laky Zsuzsanna szépségkirálynő, közgazdász, Lorántffy Zsuzsanna (I. Rákóczi György erdélyi fejedelem felesége), Mary Zsuzsi énekesnő, Polgár Zsuzsa sakkozó, Tomori Zsuzsanna kézilabdázó, Vágó Zsuzsi színésznő.

Külföldi Zsuzsanna is van bőven: Suzan Anbeh színésznő, Susan Sarandon színésznő, Susan Boyle színésznő 

Zsuzsanna névnap - Mary Zsuzsi
Mary Zsuzsi

Mary Zsuzsi énekesnő 1947. október 13-án született, Szegeden. Dobos Attila zeneszerző volt az első férje, majd hozzáment Klapka György üzletemberhez. Ez utóbbi házassága és nyíltan vállalt biszexualitása kapcsán gyakran került a bulvárlapok, internetes portálok címoldalára a rendszerváltás utáni évektől kezdődően. Ez nem változott 2011-ben bekövetkezett tragikus halála után sem, mert hányattatott sorsa, különös magánélete és halálának körülményei máig foglalkoztatják a közönséget. Az első nagy sikerét a III. táncdalfesztiválon elénekelt Mama című sláger hozta meg, melyet Dobos Attila írt neki. Rendkívül sikeres énekesnővé vált, ezért is különös, hogy az 1960-as években férjével disszidált Magyarországról és csak a ’90-es években tért vissza. Az énekesnő 2011. december 24-én önkezével vetett véget életének. Halála körülményei és öngyilkosságának okai azóta is adnak témát a bulvárlapoknak.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?