Mikor van Donát névnap?

Február 17.

Donát névnap - porlasztó

Bánki Donát és Csonka János találmánya, a porlasztó egy későbbi szép példánya

 

Ez a viszonylag ritka férfi név, latin eredetű, jelentése: Isten ajándéka.

Híres Donátok: Bánki Donát mérnök, Kékesi Donát, fotográfus, filmes, Szent Donát a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentje.

A Donát az 1990-es években ritkán fordult elő Magyarországon, a következő évtizedben azonban már a 76.-86. leggyakoribb férfinév volt. Változata, a Donátó még ennél is ritkább.

Donát névnap - Bánki Donát
Bánki Donát

Bánki Donát nevéről már mindenki hallott, ha máshonnan nem, általános iskolai tanulmányaiból. 1859. június 6. -n született Bakonybánkon, Lőwinger Donát néven. A kor leghíresebb feltalálója vált belőle. Csonka Jánossal 1890-re kifejlesztették a Bánki-Csonka motort, 1893-ban a világon elsőként együtt szabadalmaztatták a fúvókás benzinkarburátort, vagyis a porlasztót. Bánki Donát találta fel és szabadalmaztatta az első nagynyomású robbanómotort, melynek hatásfoka az addig használt motorokhoz képest jóval nagyobb volt. A Bánki-motor működésének elveit később is alkalmazták, de találmányát a nem sokkal később feltalált dízelmotor kiütötte a nyeregből. 1917-ben feltalálta az úgynevezett Bánki-turbinát, mely a törpe vízierőművek fejlesztésénél hozott áttörést. Utolsó éveiben a motorokkal kapcsolatos munkáról áttért a vízierőművek minél jobb kihasználásának kérdésére. Budapesten, 1922. augusztus 1-jén halt meg.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: hajlam vagy halylam? Hogyan írjuk helyesen: plusz vagy plussz? Hogyan írjuk helyesen: gyanús vagy gyanus? Augusztus 1. – miről nevezetes? Agytorna 136. forduló Keresztrejtvény – 16.07.22. Mikor van Edgár névnap? Hogyan írjuk helyesen: bőrű vagy börü? Agytorna 18. forduló: mi van a képen? Keresztrejtvény – 16.05.22.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.