Mikor van Borbála névnap?

 December 4-én.

Borbála névnap - Péterfy Bori
Péterfy Bori

A görög Barbara névből alakult át. Jelentése: idegen, külföldi nő.

Borbála napon vágták a borbálaágat (cseresznyefa vagy más gyümölcsfa ágát), melyet vízbe téve, ha karácsonyra kivirágzott, azt jelentette, hogy férjhez megy a lány az újévben.

Rokon nevek: Bora, Borka, Boris, Biri.

Híres Borbála: Pőcze Borbála József Attila költő édesanyja, Palotai Boris (1904-1983) József Attila-díjas író, költő, Péterfy Bori énekesnő, színésznő, Szent Borbála a bányászok, tüzérek, tűzoltók védőszentje, Parnói Molnár Borbála írónő (1760-1825), írásai a korszak (nők és családi élet) társadalmi rajza.

Péterfy Bori 1969-ben született Budapesten, dédapja Áprily Lajos költő, műfordító, nagyapja Jékely Zoltán író, költő, nagyanyja Jancsó Adrienn előadóművész, úgy is mondhatjuk, a vérében van a művészet. Először a Krétakör Színház, majd a Nemzeti Színház tagja, előbb az Amorf Ördögök zenekar, majd a Péterfy Bori & Love Band énekesnőjeként koncertezik. Filmszerepei is számosak, legutóbb a Terápia című sorozat 2, évadában láthattuk.

> Interjú Péterfy Borival – NLCafé

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: közvetlenül vagy közvetlenűl? Mi az a HDL-koleszterin? Július 7. – miről nevezetes? Agytorna 47. forduló Keresztrejtvény – 09.26. Hogyan írjuk helyesen: sulykol vagy súlykol? Autizmus világnapja – Mik az autizmus tünetei? Miért lett a kék az autizmus színe? Hogyan írjuk helyesen: egyezik vagy eggyezik? November 16. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.