Mikor van Blanka névnap?

Október 25-én.

Valamint augusztus 10-én, december 1-én.

 

blanka névnap

A Mont Blanc vagy olaszul Monte Bianco (jelentése mindkét nyelven: „fehér hegy”) az Alpok, Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió legmagasabb hegye. A franciák úgy is hívják: La Dame Blanche („A fehér hölgy”). Magassága kb. 4808,7 méter, de ez a hóesés, az időjárás, illetve a jégsapka mozgásának függvényében évről évre néhány métert változik. Tágabb értelemben a Mont Blanc-tömb csúcsok egy csoportja.

A hegy a francia Haute-Savoie és az olasz Valle d’Aosta régiók között fekszik. A csúcs hovatartozása vitatott, mindkét országban sokak szerint a saját területükön van. A Franciaország és a Szárd–Piemonti Királyság közti1861-ben megkötött szerződés szerint a határ a Mont Blanc legmagasabb pontján van, és azóta nem született újabb definíció, de a francia térképek gyakran mégsem ennek alapján jelölik a határt.

 

Középlatin-spanyol eredetű név, fényes, ragyogó, tiszta jelentéssel.

Olaszul, angolul, németül Blanka.

Híres Blankák: Burgundi Blanka Franciaország királynéja, Szávay Blanka teniszező.

Gróf Teleki Blanka a nőnevelést választotta hivatásául, a nők művelődési egyenjogúságát hirdette. 1846-ban megnyitotta az első olyan magyar nyelvű leányiskolát, ahol tervszerű oktatás folyt. 1848 végén, a szabadságharc alatt bezárni kényszerült az intézetet. Miután elbukott a szabadságharc, forradalmárokat rejtegetett. Emiatt börtönbe került. Szabadulása után Franciaországban is élt, ahol a menekültek ügyét karolta fel.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hány magyar miniszterelnököt végeztek ki? Hogyan írjuk helyesen: forr vagy for? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: idézet vagy ídézet? Hogyan írjuk helyesen: didereg vagy dídereg? Agytorna 134. forduló Mi a címe a képnek? Mikor van Teodor névnap? Mikor van Jozafát névnap? Mikor van Pálma névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.