Mikor van Aurél névnap?

Október 5-én.

10-05

Marcus Aurelius monumentális bronz lovas szobra Rómában

Eredetileg a lateráni palota előtti téren állt. Fennmaradását annak köszönheti, hogy I. Constantinus szobrának hitték, akinek fontos szerepe volt a kereszténység elismerésében és elterjedésében. 1558-ban került át a Piazza Campidoglióra a tér tervezőjének, Michelangelónak köszönhetően. A szobor alapzatát is ő tervezte. Felújítása után aztán az eredeti szobor a Palazzo Nuovo épületébe került, a téren most a másolata áll. A lovas szobrot, amely a reneszánsz lovas szobrainak példaképévé vált, eredetileg arany borította. A legendák szerint, ha egyszer megint arany borítja, megszólal a paripa két füle között magasba emelkedő sörényrész, és az utolsó ítélet napjának megérkeztét hirdeti. A ló felemelt lábai alatt egy legyőzött barbár szobra feküdt eredetileg figyelmeztetésként, hogy Róma uralma ellen fellázadni nem érdemes.

Aurél névnap van még: január 15-én, július 15-én és 20-án, 25-én, 27-én, december 2-án.

Latin eredetű, aranyos jelentéssel.

Franciául, olaszul, németül Aurel.

Híres Aurélok: Török Aurél orvos, Bernáth Aurél festő, Dessewffy Aurél politikus, Stromfeld Aurél ezredes.

Stein Aurél Kelet-kutató, az MTA tiszteletbeli tagja. 1886-ban Indiába utazott, ahol egyetemeken tanított. Belső-Ázsiába négy expedíciót vezetett, az általa gyűjtött tárgyak a British Museumba kerültek. Romvárosokat tárt fel a Takla-Makán sivatag déli peremén. Majd a Góbi sivatagba is vezetett felderítő utat.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Hogyan írjuk helyesen: öldöklés vagy őldöklés? Keresztrejtvény – 16.07.02. November 25. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.07.17. Hogyan írjuk helyesen: nagyfokú vagy nagy fokú? Mikor van Kájusz névnap? Hogyan írjuk helyesen: Strasbourg vagy Strasburg? Hogyan írjuk helyesen: húsos vagy husos? Milyen névnapok vannak augusztusban? Melyik a tíz legjobb* szerelmes szám?