Mikor van Alpár névnap?

Március 27-én, szeptember 5-én.

Valamint január 2-án és június 14-én.

Régi magyar férfinevünk, török személynévből származik, jelentése hős férfi. Tonuzaba besenyő vezér fiát hívták így. Ma is gyakori személynévként.

Híres Alpár: Losoncz Alpár filozófus, közgazdász, Végh Alpár Sándor újságíró, Alpár Gitta színésznő, énekesnő.

Alpár Gitta 1903-ban született Budapesten Klopfer Reginaként. A Zeneakadémián tanul, 1924-ben Gilda-ként debütál, majd külföldi operaházak tagja lesz. Németországban egy fogadáson összetűzésbe kerül Göbbels-szel, ezért csomagol és otthagyva akkori férjét, hazajön Magyarországra. Zajos sikereket arat az Operettszínházban a Dubarry-val. Végül feleségül megy egy svéd gyároshoz és Hollywoodba költöznek, bár ő visszavonul a színpadtól férje kérésére. Utoljára még játszik a New Orleans angyalai című filmben Marlene Dietrich mellett, óriási sikerrel. 1987-ben Golden Band életműdíjat kapott Berlinben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.09.02. Mikor van Dzsenifer névnap? Mikor van Ivó névnap? Agytorna 140. forduló Keresztrejtvény – 16.04.24. Keresztrejtvény – 16.08.28. Keresztrejtvény – 16.05.26. Melyik Magyarország második legmagasabb hegycsúcsa? Hol van fix traffipax Magyarországon? Agytorna 66. forduló

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Szerintem január 2-án nem nem Ünneplik a jobb oldalon Vazul meg Alpár hanem a jobb oldalra inkább az Ákost és a Fanni írnám!