Mikor van Ágoston névnap?

Augusztus 28.

Szent Ágoston templom

A Szent Ágoston templom Paoay-ban (Fülöp-szigetek) 1704 és 1894 között épült. Építészeti stílusában keleti és barokk hatás érvényesül.

A latin Augustinus névnek a magyarosodott alakja, jelentése: magasztos, fenséges, fennkölt.

Híres Ágostonok: Canterburyi Szent Ágoston, Hippói Szent Ágoston, Schulek Ágoston sporttisztviselő, Trefort Ágoston művelődéspolitikus, Vécsey Ágoston császári és királyi lovassági tábornok.

Számos iskolát, köztük az ELTE egyik gyakorlóiskoláját és középiskolákat is neveztek el Trefort Ágostonról, és több közülük divatos és ismert tanintézménnyé vált. Sokan azonban nem tudják, ki is a névadója ezeknek az iskoláknak: Trefort Ágoston a XIX. század magyar művelődéspolitikusa, aki egyebek mellett egy ma is igen kényes problematika megoldásán dolgozott: nem akarta, hogy felesleges mennyiségben képezzenek olyan fiatalokat, akiknek aztán nem lesz szükség a munkájára. Összhangba akarta hozni a társadalom és az ipar szükségleteit az oktatással.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Vanda névnap? HBO GO app – hol érhető el? Mikor van Virgil névnap? Hogyan írjuk helyesen: kulturális vagy kultúrális? Hogyan írjuk helyesen: kamikazék vagy kamikadzék? Keresztrejtvény – 07.26. Hogyan írjuk helyesen: dagadt vagy dagatt? Hogyan írjuk helyesen: egyetért vagy egyet ért? Március 13. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: abszolút vagy abszolút?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.