Mikor van Adolf névnap?

Június 17-én.

Adolf névnap - Adolf Grimme
Adolf Grimme sírja

 

Valamint február 11-én.

Germán eredetű név, nemes és farkas jelentéssel.

Németül Adolf, olaszul, spanyolul Adolfo, franciául Adolphe.

Híres Adolfok: Huszár Adolf szobrász, Fényes Adolf festőművész, Zukor Adolf filmrendező, producer, Adolph Kolping katolikus pap.

Adolf Hitler 1934-től haláláig Führer (vezér) elnevezéssel diktátor volt. Új német államot hozott létre Harmadik Birodalom néven. Világuralmi elképzeléseit szerette volna megvalósítani. Ellenfeleit megsemmisítő táborokba hurcoltatta, ahol kínzásoknak vetették alá, megölték őket. A zsidókat és a kommunistákat tekintette a legfőbb ellenségeinek, de a cigányok, homoszexuálisok is a megsemmisítendők listájára kerültek. Területi hódításai jelentősek voltak, de rövidéletűnek bizonyultak. Hitler megvetette a demokráciát, ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) ma Németországban a tekintélyelvű uralmat még jobban elítélik, mint Hitler hatalmaskodása előtt.

Adolf Hitler idejében élt egy másik Adolf nevű politikus, aki csodálatos ellenpontja volt Hitlernek. Adolf Grimme szociáldemokrata politikus a 3. birodalom előtt kulturális miniszter volt. Hitlerék bebörtönözték, mint a Német Ellenállás tagját. A II. világháború után ismét miniszter lett. 1977 óta az Adolf Grimme díj, amit 2010 óta csak Grimme díjként emlegetnek, az egyik legjelentősebb német médiaelismerés.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?