Mikor van a böjti időszak?

Hamvazószerdától egészen nagyszombatig tart a nagyböjt. 2020-ban ez február 26-tól április 11-ig húzódik.

A keresztény egyházaknál a nagyböjt a húsvét előtti negyven napot jelöli (általánosan a vasárnapok nem tartoznak bele), ez a bűnbánat időszaka is.

Erdõ Péter bíboros, keresztet rajzol a hívõk homlokára az esztergomi bazilikában a nagyböjt elsõ napján, hamvazószerdán, 2019. március 6-á (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ekkor a megtisztulás, az áldozatvállalás, a szegények megsegítése kerül előtérbe, bizonyos ételek megtartóztatása, mértékkel való étkezés mellett.

Mindezzel Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére, vagyis a húsvétra készülnek fel, ami a kereszténység főünnepe a mai napig szerte a világon.

Hogyan lehet étkezni a nagyböjt alatt?

A böjtnek ma már nincsenek olyan szigorú étkezési szabályai, mint egykor. A hívő magyar katolikusok számára 1966 óta, az akkori püspöki kar minimális lemondással járó ajánlása van érvényben: egyszeri teljesebb étkezés, reggel és este némi étel fogyasztását jelenti.

Péntekenként hústilalom (14 éves kortól), illetve hamvazószerdán és nagypénteken szigorúbb böjtöt kell tartani. Minden, amit érdemes tudni erről a témáról, innen érhető el.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Milyen névnapok vannak augusztusban? Hogyan írjuk helyesen: éld! vagy éldd!? Szeptember 12. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: kamikazék vagy kamikadzék? Keresztrejtvény – 16.10.05. Keresztrejtvény – 16.06.05. Hogyan írjuk helyesen: klub vagy klubb? Keresztrejtvény – 16.02.04. Május 23. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: hidegen vagy hídegen?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.