Mikor kezdődnek az évszakok?

Az függ féltekétől, és attól, csillagászati vagy naptári értelemben vett évszakkezdetről beszélünk

Az északi féltekén a naptári tavasz március 1-jén, a nyár június 1-jén, az ősz szeptember 1-jén, a tél pedig december 1-jén kezdődik, míg a déli féltekén a naptári ősz kezdődik március 1-jén, a tél június 1-jén, a tavasz szeptember 1-jén és a nyár pedig december 1-jén.

Csillagászati értelemben az évszakok váltakozása a nap-éj egyenlőségekhez és a napfordulókhoz köthetőek, amelyek nem minden évben esnek ugyanarra a napra.

Így az északi féltekén: a tavasz március 21-től június 21-ig, a nyár június 22-től szeptember 22-ig, az ősz szeptember 23-tól december 21-ig, a tél: december 22-től március 20-ig tart. A déli féltekén pedig: a tavasz szeptember 23-tól december 21-ig, a nyár december 22-től – március 20-ig, az ősz március 21-től június 21-ig, míg a tél június 22-től szeptember 22-ig tart.Hogyan írjuk helyesen: Chicagóban vagy Chicago-ban? Október 29. – miről nevezetes? Szabad-e szalonnát enni, ha magas a koleszterinszintem? Hogyan írjuk helyesen: Szabadság-szobor vagy Szabadság szobor? Keresztrejtvény – 16.06.20. Mikor van József névnap? Keresztrejtvény – 12.05. Mikor van Karolina névnap? Hogyan írjuk helyesen: Lajos-forrás vagy Lajosforrás? Hány nap van még az évből?