Mikor adták ki az első Guinness Rekordok Könyvét?

1955-ben.

 

panda

Az ötlet még 1951-ben pattant ki Sir Hugh Beaver, a Guinness Sörfőzde akkori igazgatójának fejéből. 1955 nyarán végül ki is adták az első ilyen jellegű könyvet, amely karácsonyra a brit bestseller-listák élére került. A következő évben már Amerikában is kapható volt, majd rohamosan terjedt tovább, szerte a világon.

A könyv önmagában is rekordernek minősül: a mai napig töretlenül tartja a valaha legtöbbet eladott, szerzői jog által védett sorozat rekordját.

További érdekességek:

  • Limitált példányban már 1954-ben kapható volt a könyv, akkor még Guinness Superlatives néven futott ezres példányszámban.
  • Jó néhány evéssel, ivással vagy más, veszélyesnek minősített tevékenységgel (mint pl. kardnyelés) kapcsolatos rekorderedményt töröltek vagy lezártak az emberi szervezetre gyakorolt káros hatásai miatt.
  • Objektív módszerrel nem mérhető „rekordkísérleteket” sem fogadnak el, mint például a szépség fogalma.
  • Az első Guinness Book of World Records múzeum 1976 óta látogatható az Empire State Building-ben. Ezen túl pedig, ma már szerte a világban fellelhetők további franchise múzeumok is.
  • 1989 óta magyarul is kapható a könyv.
  • És hogy jönnek ide a pandák? A Rekordok Könyvéből az is kiderül, hogy a világ legdrágább állata ez a fekete-fehér jószág. Néhány amerikai állatkert évi 1 millió dollár körüli “bérleti” díjat fizet értük Kínának, és ebben még nincs benne a bambuszellátmány és egyéb rezsiköltségek.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.11.20. Hogyan írjuk helyesen: Strasbourg vagy Strassbourg? Hogyan írjuk helyesen: bátorít vagy bátorit? Hogyan írjuk helyesen: e havi vagy ehavi? Milyen nevet adhatok a gyereknek? Hogyan írjuk helyesen: hajlakk vagy halylakk? December 4. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.11.01. Hogyan írjuk helyesen: ilyen vagy ijen? Mikor van Juliánusz névnap?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.