Miért mondják az olaszokra, hogy "digók"?

Az olasz “dico” (“azt mondom”) kifejezés miatt

Honnan ered a digó szó?

Egy igazi szívtipró digó

Az olaszok messze földről híresek szenvedélyes beszédükről. Ha különösen magukra akarják vonni a figyelmet, akkor gyakran használják “dico” kifejezést. Ezért ragadt rájuk ez a tréfás név. Az észak-olasz kiejtésben a “k” hang egészen “g”-közelivé módosul.

Hallgassuk meg ezen a linken, hogyan mondja egy olasz a “dico” szót.

A 19. században honosodhatott meg a népnyelvben. Tömörkény István “Állatok a ház körül” című elbeszélésében is írja: “Nálunk az árvíz után, mikor ezrével volt itt az olasz földfuvaros, kőműves, napszámos, köz­nyelven digók, akkor azt beszélték, hogy azért fogy a macska, mert a digók elfogják, mikor éjszaka a háztetőkön mászkál, aztán megeszik, mint mi a nyulat. “ 

 

 Hogyan írjuk helyesen: megígér vagy megigér? Hogyan írjuk helyesen: különös vagy kűlönös? Hogyan írjuk helyesen: szavanna vagy szavana? Hogyan írjuk helyesen: nadragulya vagy nadraguja? Hogyan írjuk helyesen: Lágymányosi híd vagy Lágymányosihíd? Január 1. – miről nevezetes? Mikor van Kunigunda névnap? Hogyan írjuk helyesen: kint vagy kínt? Ötöslottó nyerőszámok a 14. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: súly vagy súj?