Miért Nápolyban készülnek a világ legjobb pizzái?

5 lehetséges ok, ami miatt Nápoly a világ pizza fővárosa.

 

pizza-03

A tűz?

 

pizza-kemence

A nápolyi pizzák nagy részét hagyományos fatüzelésű kemencékben sütik, amelyekben minimum 430 °C fokos hőmérséklet uralkodik. Emiatt és a vékony tészta miatt a sütés nem tart tovább 1-1,5 percnél. Szóval ha valami, hát ez igazán fast food.

pizza-01

 

A paradicsom?

 

san-marzano

A San Marzano paradicsom,  amely legízletesebb terméseit a Vezúv déli lábánál elterülő vulkáni talajon hozza.

napoly-vezuv

A város, a Nápolyi-öböl háttérben a Vezúvval.

 

A sajt?

 

mozzarella fresca

A friss mozzarella sajt, amit errefelé a Campania nevő régióban hagyományosan bivalytejből készítenek. A Mozzarella di Bufala Campana a tokaji borhoz hasonlóan oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termék.

 

Az egyszerűség?

 

pizza-06

A nápolyi pizza filozófiájának lényege az egyszerűség és a kiváló összetevők. A tészta – közepe papírvékony, szélei levegősek, ropogósak, mégsem szárazak – nem tocsog és roskadozik a feltéttől, amely leggyakrabban a házi paradicsomszósz, a mozzarella, extraszűz olivaolaj és pár bazsalikomlevél (Margherita). Persze, készítenek több variációt is hússal, tengeri csodákkal stb., de a “kevesebb az több” elvhez mindig ragaszkodnak. Így Songoku, Terminátor, Húsimádó olasz testvéreit hiába keressük az étlapon.

 

A hagyomány?

 

060811_ENT_Mani Osteria_MRM

A modern kori pizza szülővárosának Nápolyt tartják. Lepénykenyerek persze már évezredek óta léteztek a világ különböző tájain, és kentek, illetve halmoztak ezekre sok mindent a fokhagymától, sajton át a sertészsírig, de tömeges elterjedésére paradicsomos feltéttel és népétellé válására a XVIII. században került sor a dél-itáliai metropliszban.

Antica Pizzeria Port'Alba

Kezdetben igazi gyorskaja volt, a sütödék kis standokról árulták az utcákon, nem volt drága, így a keményen dolgozó kisemberek is hozzájuthattak. Mai legjobb tudásunk szerint az első pizza éttermet 1830-ban nyitották egy 1738-ban nyitott pizza sütöde helyén. Ez máig működik Antica Pizzeria Port’Alba néven.

bivaly-mozzarella

Vízibivalyok szieztáznak az egyik Nápoly közeli mozzarella manufaktura legelője melletti mocsaras dagonyában.

 

TI SZERETITEK A PIZZÁT? ÉS HOL ETTÉTEK A SZERINTETEK LEGFINOMABBAT?
Írjátok meg lejjebb hozzászólásokban.