Mi Zala megye székhelye?

Zalaegerszeg

A városról való feljegyzések 1247-ből származnak. Vízben, fában gazdag terület volt, amely már évezredek óta kedvező életlehetőségeket biztosított az embereknek. Közepes nagyságú mezőváros volt, szerepe a török veszély idején nőtt meg. Hivatalos székhellyé 1732 után vált, bár megyegyűléseket már korábban is tartottak itt. 1885 után indult látványos fejlődésnek.

A második világháborúban keletkezett anyagi veszteségeit viszonylag hamar kiheverte, azonban az emberveszteség nagyon jelentős volt. Ruhagyár, Tejipari Vállalat, Kőolajfeldolgozó épült a XX. század közepén. 1980-as, 1990-es években a felsőoktatás is megindult a városban. 1990-ben némileg megtorpant a fejlődés, a lakások építésének üteme lassult, csökkent a lakosságszám. 2000-től ismét fellendült a város fejlődése.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Juliánusz névnap? December 6. – miről nevezetes? Mikor van György névnap? “Ez az ország mindnyájunké, Hol bilincset urak vernek” – melyik versből idéztünk? Keresztrejtvény – 16.03.17. Május 10. – miről nevezetes? Kamion-EB és Fesztivál a Hungaroringen – szeptember 5-6. Ötöslottó nyerőszámok a 24. játékhéten 2016-ban Keresztrejtvény – 16.02.07. Mit jelentenek ezek a számok a repülőtéri kifutópályán?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.