Mi volt a feladata egy III/III-as ügynöknek?

A belső ellenzéki tevékenységet megfigyelni és megakadályozni

ügynök

A Magyar Népköztársaság Belügyminisztériuma 1962 és 1990 között üzemeltette az úgynevezett III/III-as Csoportfőnökséget. 

1956 előtt az Államvédelmi Hatóság (ÁVÓ) feladata volt az úgynevezett államellenes tevékenység felderítése és az ebben résztvevők bebörtönzése megsemmisítése. A hírhedt-gyűlölt szervezet helyébe később lépő szolgálat lényegesen finomabb eszközökkel látta el hasonló tevékenységét. A hangsúly nem a megsemmisítésen, hanem a megfigyelésen és a tevékenység megakadályozásán volt.

A III/3-as Csoportfőnökség megfigyelésének  fő területei voltak:

  • az egyházak: elsősorban a katolikus egyház és annak vezetői tevékenységének követése, de a protestánsok és a szekták sem kerülték el a szervezet figyelmét
  • Az ifjúság: felsőoktatási intézmények, klubok szemmel tartása
  • A társadalomra veszélyes elemek:  volt politikai foglyok, röpcédulázók, falfirkálók megfigyelése
  • Az ellenzék: radikális ellenzékiek, elhajló párttagok, “nemzeti” ellenzék nyomon követése
  • Kultúra: rádió, televízió, MTI, írók, újságírók, művészek ellenőrzése
  • A homoszexuálisok ellenőrzése

A rendszerváltáskor a részleget feloszlatták.

Hogyan írjuk helyesen: feltűnik vagy feltünik? Keresztrejtvény – 10.21. Mikor van Klára névnap? Ötöslottó nyerőszámok a 33. játékhéten 2016-ban Május 2. – miről nevezetes? Bruttó Nemzeti Boldogság – létezik ilyen? Szilágyi családnév – mi az eredete, jelentése? Mikor van Paszkál névnap? Mi az a zsarolóvírus, és hogyan lehet védekezni ellene? Hogyan írjuk helyesen: egyezik vagy eggyezik?