Mi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye?

Nyíregyháza

1876 óta megyeszékhely.

Nyíregyházáról az első információink a X. századból vannak. 1582-ben 700-800 lakója lehetett. A XVIII. században gyors fejlődés vette kezdetét, ezt az időszakot Nyíregyháza felvirágzásának is nevezik. 1824. jelentős év volt a lakók életében, mert ekkor megváltották magukat a földesúri joghatóság alól, önállók lettek. 1837-től pedig már város.

A II. világháború jelentősen visszavetette a város fejlődését. Hidak, utak, vasúthálózatok egyaránt áldozatul estek a bombázásoknak. Majd az 1960-as években az ipartelepítéseknek köszönhetően tapasztalható volt a fellendülés. Az 1990-es években vállalkozások élénkültek a piacgazdaság következményeként.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: indul vagy índul? Keresztrejtvény – 16.01.31. Hogyan írjuk helyesen: elsüllyed vagy elsűlyed? Hogyan írjuk helyesen: súlytalan vagy sújtalan? Hogyan írjuk helyesen: súlyos vagy sulyos? Mikor van Bertold névnap? Ötöslottó nyerőszámok a 30. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: önálló vagy önnálló? Én írtam be először a helyes megfejtést, miért nem nyertem? Hogyan írjuk helyesen: felbujtó vagy felbújtó?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.