Mi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye?

Nyíregyháza

1876 óta megyeszékhely.

Nyíregyházáról az első információink a X. századból vannak. 1582-ben 700-800 lakója lehetett. A XVIII. században gyors fejlődés vette kezdetét, ezt az időszakot Nyíregyháza felvirágzásának is nevezik. 1824. jelentős év volt a lakók életében, mert ekkor megváltották magukat a földesúri joghatóság alól, önállók lettek. 1837-től pedig már város.

A II. világháború jelentősen visszavetette a város fejlődését. Hidak, utak, vasúthálózatok egyaránt áldozatul estek a bombázásoknak. Majd az 1960-as években az ipartelepítéseknek köszönhetően tapasztalható volt a fellendülés. Az 1990-es években vállalkozások élénkültek a piacgazdaság következményeként.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Vass családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: kísérlet vagy kisérlet? December 11. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 16.03.10. Hogyan írjuk helyesen: huszad vagy húszad? Hogyan írjuk helyesen: rugózik vagy rúgózik? Agytorna 156. forduló Ötöslottó nyerőszámok a 34. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: Ivettel vagy Ivett-tel?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.