Mi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye?

Nyíregyháza

1876 óta megyeszékhely.

Nyíregyházáról az első információink a X. századból vannak. 1582-ben 700-800 lakója lehetett. A XVIII. században gyors fejlődés vette kezdetét, ezt az időszakot Nyíregyháza felvirágzásának is nevezik. 1824. jelentős év volt a lakók életében, mert ekkor megváltották magukat a földesúri joghatóság alól, önállók lettek. 1837-től pedig már város.

A II. világháború jelentősen visszavetette a város fejlődését. Hidak, utak, vasúthálózatok egyaránt áldozatul estek a bombázásoknak. Majd az 1960-as években az ipartelepítéseknek köszönhetően tapasztalható volt a fellendülés. Az 1990-es években vállalkozások élénkültek a piacgazdaság következményeként.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.03.05. Hogyan írjuk helyesen: gyújtós vagy gyujtós? Sütőtök fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a sütőtök? Mikor lesz téli szünet 2022-ben? Mi Veszprém megye székhelye? Keresztrejtvény – 16.02.24. Mikor van Dániel névnap? Agytorna 147. forduló Hogyan írjuk helyesen: papagáj vagy papagály? Hogyan írjuk helyesen: csúszik vagy csuszik?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.